Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Гарнизов: Балансът е изгубен, защото това е твърде ляво правителство

Васил Гарнизов
Снимка: Радостина Билярска

„Тезата на президента Румен Радев е, че това е едно балансирано правителство, като той е положил някакви усилия в тази посока с назначаването на проф. Велислав Минеков и д-р Стойчо Кацаров и Кирил Петков на министерски постове - хора, които са участвали на протести през различни периоди", коментира новия служебен кабинет Васил Гарнизов, социален антрополог и политолог.

„Вторият ясен знак е, че ще се гледа под лупа управлението на Борисов и този знак идва от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който знаем, че беше несъгласен и с действията на Борисов и на МВР, както и с политиката на прокуратурата“, каза още в предаването „Преди всички“ Гарнизов.

„Сега въпросът е, че като че ли балансът е изгубен, защото това е твърде ляво, твърде червено правителство.

Това го разбирам, защото Радев беше издигнат от левицата, а в някакъв смисъл той сега вече е в предизборна кампания и отново ще очаква да бъде подкрепен от левицата“, поясни още политологът.

"Но правя уточнение, че аз не казвам, че това е правителство на Нинова. Това вероятно има нещо да ни каже за начина на своето преизбиране, той /Румен Радев- бел.ред./ ще иска да бъде подкрепен от много широка лява коалиция, но това пак няма да стане с изключване на Нинова", заяви Гарнизов.

По думите му това служебно правителство изглежда и червено и в някаква в смисъл протестно, то изглежда и доста солидно и компетентно. Според Васил Гарнизов това, което може да направи служебен кабинет, е да осветли някои големи сделки, които са били подозирани в корупция, като една от тях, според него, е проектът "Южен поток". Според Гарнизов обаче назначените за служебни министри на енергетиката и на финансите, дават знак, че те няма да направят ревизия на предшествениците си, както в енергетиката така и при корупционните схеми в хазарта.

"Не очаквам тези въпроси сега да се решават публично, а по-скоро зад кулисите. Във МРРБ също има какво да се разследва, като например програмата за санирането, както и оперативните програми в областта, но очакванията, които им възлага президентът Румен Радев са нереалистични, крайно малко е времето, за да събереш достатъчно качествени доказателства и да ги предадеш на прокуратурата и да получиш подкрепа от нея, заяви още Гарнизов.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени