Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Илчовски даде показания като свидетел в прокуратурата

| обновено на 14.05.21 в 17:23
Светослав Илчовски с адвоката си Галя Гълъбова.
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Светослав Илчовски беше разпитван повече от три часа заради твърденията му за търговия с влияние, рекет, корупция и натиск над бизнесмени. Той се яви в прокуратурата с адвокат, а след разпита обясни, че е давал показания като свидетел.

На два пъти и с часове Илчовски говори пред т.нар. комисия за ревизия на управлението в наскоро разпуснатия 45- ти Парламент. Още преди от стенограмите от изслушването и предоставените от бизнесмена документи да бъдат официално изпратени от прокуратурата обявиха, че са започнали проверка.

Пред депутатите зърнарят обясни, че е бил принуждаван от близки до експремиера Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Оплака се, че един от собствениците на фирма „Градус“ е искал от него да реализира фиктивен оборот за дружеството му, а целта била с фалшиви обороти да се завишат приходите на фирмата на Иван  Ангелов, да се вдигнат цените на акциите ѝ на борсата и така „да се вземат 100 млн. лв. от пенсионните фондове“.

След три часа в прокуратурата, където влезе с папка с документи, иначе многословният Илчовски отказа да отговоря на въпросите на медиите и даже им се скара.

„Какви сте вие да ви обяснявам? Вие сте гербаджийски телевизии…“

На все пак настойчивите въпроси - за какво е говорил пред разследващите, отговори кратко:

„За всичките ми твърдения, за рекета и за какво ли не… За кражбата на вашите пенсии… Изчезвайте оттука… Не, не твърдя, направени са (борсовите спекулации – б.р.)“

Минути след като напусна сградата на прокуратурата, Илчовски се върна за кратко, а на излизане каза само:

„Ангелов е най-големият крадец на България, аз ви го показах…“

Според неофициална информация визираният от Илчовски Иван Ангелов също ще бъде разпитан. Кого още ще вика прокуратурата засега не е ясно.

При влизането си за разпита Илчовски изрази изненада, че журналисти го чакат пред сградата на прокуратурата. 

Единственият му коментар пред медиите беше свързан с разминаването, което се получи около познанството му с бизнесмена Миню Стайков, тъй като Стайков каза, че не го познава, а пък Илчовски в изслушванията си в комисия по ревизия твърдеше обратното.

Прокуратурата обяви, че работи по случая, още докато продължаваха изслушванията пред депутатите, в които Илчовски говореше за „държавен рекет“ и за свои срещи с бившия министър-председател Бойко Борисов, както и за пренасочване на средства към пенсионните фондове и за данни за извращения в арестите.

Вчера служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обеща проверка на твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за съществуване на видеозапис на издевателства в ареста над известен бизнесмен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени