Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

Фестивал с кауза за изграждане на комплекс за деца и младежи със специални потребности

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище. Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“.

Мисията на фестивала е да подпомогне ремонтирането на старата сграда в двора на центъра и създаването на по-добри условия за младежите, работещи там. Мечтата ми е в обновения център да имат условия за рехабилитация, творчески дейности, обучение и подходяща адаптирана среда за различни дейности, за да бъдат по-здрави, по-пълноценни, способни и готови за живота.


„През месец юли 2020 г. започнахме изграждането на първия Център за защитена заетост в България по проект към Агенция за хората с увреждания. Създадохме достъпна градина за трудова рехабилитация и социална интеграция за хора с множество трайни увреждания. При нас са назначени 15 човека на 4-часов трудов договор на длъжност „градинар“. Отглеждаме зеленчуци и цветя. Имаме две оранжерии, едната от които е пригодена за хората с двигателни нарушения.

Младежите са изключително щастливи, чувстват се полезни и мотивирани. Сред тях има хора, които за първи път получават заплата в живота си. Градината, която създадохме кръстихме „Вдъхновение“, защото тези хора наистина ни вдъхновяват – най-изпълнителните, трудолюбиви и положителни хора, които познавам. Обичам ги!“, споделя Милена Боева, ръководител на проекта за Центъра за защитена заетост в Божурище и председател на сдружение „За децата – 2017“.

Идеята за провеждането на Пролетния артфестивал в градина „Вдъхновение“ е на Милена Попова, създател на фондация „Be pART“. Тя работи всяка седмица с младежите и вече заедно са провели 50 творчески ателиета.


„Щастлива съм, че вече и аз съм част от екипа на градина „Вдъхновение“. Тези младежи, с всичко това, което умеят и постигат, са пример и дават надежда и увереност на много други като тях, че са способни, полезни и ценни. Мисията им е вдъхновяваща и носи надежда и на други хора с подобни проблеми, които биха могли да последват примера на Милена Боева. И да знаят, че е възможно да допринесат за изграждането на един модерен рехабилитационен и творчески център за деца и младежи със специални потребности“, споделя още Милена Попова.

Младите хора от градина „Вдъхновение“ са подготвили за гостите на предстоящия Пролетен арт фестивал интересни творчески работилници и благотворителен базар с ръчно изработени от тях подаръци. Посетителите ще могат да си закупят и пресни зеленчуци, отгледани в градината и да помогнат с труд и материали. 

Събраните средства от фестивала ще бъдат използване за ремонта и изграждането на бъдещия комплекс за рехабилитация, интеграция и социална работа за деца и младежи с увреждания в двора на Центъра за защитена заетост в Божурище.


Снимките в материала са предоставени от Милена Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени