Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите не се разбраха за състава на РИК Бургас

Спор за мястото на председател, три предложения за секретар



Консултациите между политическите сили не доведоха до избор на ръководство на Районната избирателна комисия в Бургас. В спор за председателското място влязоха ГЕРБ-СДС и коалиция „Изправи се! Мутри вън“. Три кандидатури пък постъпиха за секретар на РИК – те дойдоха от „Има такъв народ“, коалиция „БСП за България“ и ДПС. 

Изборът за председателското място в РИК Бургас ще бъде между адвокат Михаил Хаджиянев, предложен от ГЕРБ СДС и адвокат Димитър Вълчев, номиниран от „Изправи се! Мутри вън“.

„Нашата кандидатура е надпартийна и при предложението си сме се водили единствено и само от експертността. Аз не мисля, че трябва да партизираме Районната избирателна комисия, не това е и функцията й“, посочи Димитър Бойчев от ГЕРБ

Номинацията на „Изправи се! Мутри вън“ също е надпартийна. Преди консултациите Живко Табаков каза:

„Ние сме взели решение да искаме зам. председателското място. Нашето предложение е Димитър Вълчев, един от адвокатите в Бургас“

Единствената номинация на ГЕРБ за председателското място обаче промени плановете.  Табаков се мотивира с целта им - да променят модела на ГЕРБ и с вътрешното решение да не допуснат техен представител да оглави комисията.

Никой не отстъпи от предложенията за мястото на секретар – в спор влязоха „Има такъв народ“, които излъчиха адвокат Нели Гюмова,  коалиция „БСП за България” – с  адвокат Георги Михов, а ДПС – с адвокат Емине Иляз.

За двете заместник председателски места в комисията предложение дойде единствено от Димитър Найденов от „Демократична България“ – в лицето на адвокат Христина Хаджиатанасова.

Още днес протоколът от консултациите ще бъде изпратен в Централна избирателна комисия, която ще назначи служебно състава на местната РИК. Това трябва да стане най-късно до 21 май.  

Повече чуйте в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна