Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка настоява за запазване облика на столичната улица "Цар Иван Шишман"

Ул. „Цар Шишман“
Снимка: БГНЕС

На 10 май започна ремонтът на столичната улица "Цар Иван Шишман". Много неудобства ще има за живеещите и за онези, които трябва да минават от там. Една от идеите е улицата да се превърне в пешеходна и да се ограничи паркирането.

Стефан Попов е инициатор на подписка, в която настоява да се запази обликът на улицата такъв, какъвто е:

"Улицата е традиционна, малка, софийска търговска улица. Тя се разви последните 30 години по този начин по протежение на улицата от Народното събрание до "Граф Игнатиев", има 80 малки предимно арт магазини, книжарници, дизайнерски и това развитие изгради определен културен профил на улицата. От 12 години насам, всяка трета година Столичният общински съвет през някакви свои, аз ги наричам "налудничави инициативи", решава без никакво съобразяване с живущите, с културния облик, с културния профил, с начина на живот на тази улица, решава да я преструктурира и да им измисли нов начин на живот", каза за БНР Стефан Попов, доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

По думите му всички са разтревожени от това, че се планира някакво преобразяване на улицата, при което се планират около 20-30 паркоместа да бъдат превърнати в места с маси и столове. Според него може да се стигне до протести, за да бъде спряно това намерение.

"Това е жизнена среда, тя се развива от само себе си, няма нужда от такива брутални интервенции, каквито Столичният общински съвет упражнява непрекъснато, като че ли си няма проблеми с корупция и всичко останало", допълни той в предаването "Преди всички".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени