Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Очаквани бяха рокадите в министерствата и агенциите

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"Можеше да се очакват кадрови промени в министерствата и агенциите, на фона на заявките на президента и на служебния кабинет. Различните гледни точки определят това като промяна за добро или реваншизъм". Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. По думите му рокадите могат да продължат, особено при някакви излезли информации при проверките в институциите:

"Освен ако рокадите не са замислени като някакъв комуникационен фойерверк. Нека да се случват тези неща, но фокусът би трябвало да е на друго място - изборите".

Той подчерта, че не е възможно служебният кабинет да направи дълбока ревизия, но трябва да установи какво е състоянието в държавата.

"Ако усилията на служебното правителство са насочени към добри и ефективни управленски практики, свързани с провеждането на изборите, от това ще спечелят и президентът, и кабинетът, и обществото", смята политологът.

Успехът на служебното правителство при провеждането на предсрочните парламентарни избори ще е решаващо за успеха на Румен Радев за втори президентски мандат, заяви Страхил Делийски

Според него агресивното поведение на ГЕРБ, започнало от нощта на изборите на 4 април, ще продължи:

"Явно не си дават сметка, че това ще втвърди избирателите им, но в дългосрочен план не е печеливша стратегия".

Делийски прогнозира на предстоящите на 11 юли избори патриотична коалиция трудно да се намеси в разпределението на местата в бъдещия парламент:

"Друг е залогът на тези избори и патриотичният вот може да отиде на друго място. Залогът ще е промяна след опита от 45-ото Народно събрание. Това ще бъде втори опит и това ще е голяма тема".

Ситуацията в БСП политологът определи като трудна и подчерта, че в партията "не осъзнават факта на пропадането". Той добави, че докато това пропадане не е осъзнато, няма как да бъдат взети мерки за неговото спиране.

Интервюто на Даниела Големинова със Страхил Делийски и анкета на Добромир Цветков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна