Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Разследването на БНР за дезинфектантите показва нарушения на редица правила

"Разследването на БНР за дезинфектантите показва нарушения на редица правила и изисквания", каза д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание. Той подчерта, че медиите трябва да заемат мястото си като контролна власт, която да може да осветлява всички нарушения на всички нива, независимо кой е на власт.

По думите му не е нормално информацията за обществена поръчка да е толкова трудно откриваема на сайта на здравното министерство:

"Затрудняването на достъпа до тази информация създава предимство на тези, които предварително знаят за нея, а затруднява тези, които добронамерено проследяват ежедневно какви са поръчките. Трябва да бъдат явни обществените поръчки и да има отделна страница, на която да са откриват".

Д-р Симидчиев коментира, че не съвсем коректното водене на документация е характерно за повечето от областите, в които функционира Министерството на здравеопазването в последните години:

"Честата смяна на министри е белег на последните 30-ина години и причина за това не се крие винаги единствено в личността на министъра, а и в системата на това как функционира здравеопазването, а то е до голяма степен без ясни правила и стратегия, според която науката да е водеща във всяко едно действие. Това трябва да се помени и качеството на медицинската услуга трябва да е в центъра на здравната система. Начините на организация и на финансиране трябва да отстъпят назад".

Според бившия председател на парламентарната комисията по здравеопазване управлението на Covid кризата в страната трябва да продължи на базата на цифри и данни.

"Името на органа не е важно - дали оперативен щаб или експертен съвет. Имаме Национален пандемичен план, в който предвидената структура се нарича Национален пандемичен кометите и и начело с министъра на здравеопазването. това е в разписания и действащ пандемичен план, който не беше активиран. НОЩ беше създаден и закрит със заповеди на министър-председателя", обясни д-р Симидчиев и уточни, че трябва да се предотврати закриването преждевременно на нещо, без да има заменящи го адекватно действащи ръководни органи.

Александър Симидчиев смята, че е необходимо да се разработи специализиран план за предотвратяване на навлизането на индийския щам на Covid-19 в България, защото летището в Анкара е много близо до нас, а то е основното, през което минава основният трафик от Индия до Европа. 

Интервюто на Даниела Големинова с д-р Александър Симидчиев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна