Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов предупреди за риск от „конституционна инфлация“

Участници в дискусията в София за 30- годишнината от приемането на Конституцията, след които бе и служебният правосъден министър Янаки Стоилов.
Снимка: БГНЕС

Социологическо проучване показва, че най-желаните конституционни промени са свързани с намаляване броя на депутатите, ограничаване мандатите на премиера до два и по-кратък мандат на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Проучването, поръчано от Българския институт за правни инициативи, бе представено на дискусия, посветена на 30- годишнината от приемането на новата българска Конституция.

„Ако искаме Конституцията да се утвърждава, е необходимо да се подобри управлението“, каза при откриването на форума служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

„Ако проследим законодателството през последните години, това е един постоянен наплив от нескончаеми и в много случаи противоречиви промени. Проблемът не е само в множествеността на промените, а в това, че едни промени обикновено отричат до голяма степен предишните. И го казвам, защото напоследък ние има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация, да го нарека. Като че ли Конституцията се превръща в едно универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, каза още Янаки Стоилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени