Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов

Тодор Живков
Снимка: „Чупи, реже и полива“

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов. Основният герой в книгата е Тодор Живков, който чупи питки, реже ленти и полива с менче за просперитета на обектите, но са поместени и цитати от Бойко Борисов по време на откриване на различни проекти.

Тодор Живков    Снимка: „Чупи, реже и полива“

Официалното представяне на книгата ще бъде на 14 май от 17 часа в столичната галерия "КО-ОП". Всеки може да участва в символично рязане на лентите и поливане.

"Книгата е хумористична, макар да има доста политически препратки в нея. Снимките са архивни и те са съчетани с цитати на Бойко Борисов, което е своеобразен мост към съвремието", каза за БНР фотографът Никола Михов.

Във фотокнигата снимките са разрязани на две от спирала. Книгата е разделена на три части по 15 снимки, правени от различни фотографи.

Никола Михов      Снимка: Ирина Недева

Издател на книгата е Манол Пейков, който бе и депутат в 45-ото Народно събрание от "Демократична България".

"Хубавото на тази книга е, че тя не прави паралел между две конкретни личности. Тя се занимава с идеята за вождизма в нейната соцверсия, защото, ако след Вълкочервенковските години и Предсталинските години, там фигурата на вожда е много изпъкнала, ярка, категорична, недвусмислена, докато в епохата на Живков тя е сведена на едно дълбоко, подсъзнателно ниво и това в известен смисъл се повтаря. То се повтаря не само в нашата история, то се повтаря в историята на човечеството", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Манол Пейков.

Тодор Живков        Снимка: „Чупи, реже и полива“

На 15 май от 18.30 часа в столичната галерия "КО-ОП" е предвиден творчески разговор с автора на фотокнигата "Чупи, реже и полива" Никола Михов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.