Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирини Жамбонас: Наградата е едно мигновено признание

Ирини Жамбонас
Снимка: / Снимка: БГНЕС

"Въпрос на тото беше наградата да я взема аз. Не смятам, че съм преборила другите две актриси - Бойка Велкова и Светлана Янчева, те са много добри и правят страхотни роли". Това каза пред БНР актрисата Ирини Жамбонас, която получи наградата ИКАР за главна женска роля за участието си в постановката „Кой се бои от Вирджиния Улф“ в Малък градския театър „Зад канала“.

Тя сподели, че не би могла да обръща специално внимание на наградите, защото те идват и си отиват и определи всяка награда като "мигновено признание":

"Едва ли има актьор, който би казал нещо друго, освен, че признанието от колегите е нещо приятно".

Ирини Жамбонас посвети наградата си на актьора Филип Трифонов:

"Едно от най-важните неща, на които той ме научи е лекотата в професията, чистотата и да не правя нищо, което не обичам. Да прегръщам всяко нещо с всичките си сетива, иначе не си струва".

Актрисата играе и в театъра, и в киното, но заяви, че не може да каже, че се чувства уютно нито на сцената, нито пред камерата, защото:

"Ако ти е уютно, значи, че ти е удобно, ако ти е удобно, значи, че не правиш нищо. На всяко едно място трябва да има предизвикателство и да се случва нещо различно от това, което си свикнал да ти се случва. Трябва непрекъснато да водиш една битка със себе си - без значение дали си в киното, или в театъра. И двете сцени са безкрайно любопитни и носят различна трудност". 

Ирини Жамбонас не мечтае за определена роля, а вярва, че ще я срещне: "И тя ще ме види!".

Интервюто на Даниела Големинова с Ирини Жамбонас в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени