Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Политиците във Фейсбук и Туитър се ползват с по-голяма свобода

Вени Марковски
Снимка: Ани Петрова

Надзорният съвет на "Фейсбук" остави в сила забраната на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да използва своя профил в мрежата.
"Това е един от знаковите случаи, които се разглеждат от новосъздадения Надзорен съвет на "Фейсбук", която е независима структура, макар и финансирана от "Фейсбук", но в която участват световноизвестни специалисти, експерти, съдии. Очевидно се гледаше с голям интерес към него именно заради това, че обсъжда казуса, свързан с Доналд Тръмп. Решението, което те взеха е, че "Фейсбук" в рамките на следващите 6 месеца трябва да реши какво ще направи с профила на вече бившия президент Доналд Тръмп, т.е. - това е неговият личен профил, а не профилът на президента на САЩ и дали ще бъде допуснат отново до "Фейсбук", или ще му бъде наложено наказание, ограничено във времето", каза за БНР Вени Марковски, един от съоснователите на Интернет общество.

Той подчерта, че в Надзорния съвет на "Фейсбук" членуват хора от целия свят, които представляват различни структури и държави, региони на света.

"Основното е, че това са хора, които са свързани със знание на правото. Има нобелови лауреати, занимават се със свобода на словото, защитата на човешки права, технологии, но и са уважавани в страните, от които произлизат", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Марковски.

Той коментира, че има разлика в степента на въздействие върху словото, което човек може да употребява в социалните мрежи и тази разлика се определя от "Фейсбук".

"Парадоксалното е, че нацистката пропаганда се преследва от алгоритмите на "Фейсбук", но комунистическата не толкова, както знаем от историята - тя също е довела до убийството на милиони хора, нарушаване на човешки права, свободи".

По думите му политиците във "Фейсбук "и в "Туитър" се ползват с по-голяма свобода, отколкото обикновените потребители и те могат да пускат лъжи, без тези лъжи да бъдат санкционирани за разлика от обикновените потребители, които биха били санкционирани веднага, тъй като се смята, че словото им има обществена значимост.

"Какво точно ще направи "Фейсбук", не мога да кажа, но при всяко положение се надявам, че ще има някакъв отрезвяващ ефект върху политиците, които говорят лъжи във "Фейсбук" и че по някакъв начин ще им се наложи да говорят по-малко лъжи", подчерта Марковски. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна