Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от сабите на Христо Ботев можете да видите в Плевен

Снимка: Латинка Светозарова

Една от сабите на Христо Ботев е част от изложените експонати в Нощта на музеите и галериите в Плевен - инициатива, която е посветена на празника на града - 15 май.

Празникът на Плевен съвпада с отбелязването на музейното дело през този месец, нашите изложби са част от програмата, каза за БНР д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей.

"Пандемията се отрази по определен начин върху възможностите, които имат културните институти за своя изява. Независимо от това Регионалният исторически музей има самочувствието, че тази година извежда една нощ на музеите, в която има две много силни национални прояви. Това, което представяме, е надрегионално".

По думите му едно от събитията е свързано с присъствието и живота на католиците в България:

"Ние като православна, християнска държава и като народ, който приоритетно изповядва тази вяра, имаме това благородство да можем да проявим търпимост и разбиране към всички останали религии, които съществуват и винаги сме имали на религиозна основа една търпимост. Едновременното развитие на широкото християнство в православната му характеристика и католицизма са невероятен показател за това как един народ може, изразявайки няколко аспекта на една религия, да работи за една цел", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Попов. 

Екип от Регионалния исторически музей проучва и събира в изложба и каталог интересни материали по проекта „ Историческият път на българите католици, част от Никополската епархия“, включени са над 150 материала – документи, снимки, вещи от теренни проучвания по селата.

"Водещото в изложбата са предмети и вещи, свързани с религиозния живот, но също така се стремим да покажем част от бита на българските католици, живеещи в Северна България, като са експонирани традиционни костюми от село Малчика и от село Асеново. Асеновската носия е доста атрактивна от гледна точка на това, че жителите на село Асеновци са преки потомци на въстаниците от Чипровци, които през 80-те години на 19 век се завръщат в България. По-интересните неща, които ще можете да видите, са литургичните одежди на блажения Евгени Босилков. Той е епископ на Никополската епархия, който през 1952 година е разстрелян от комунистическата власт с още неколцина католически свещеници, когато започват гонения срещу католическата църква", каза д-р Димитър Петров, заместник-директор на музея.

Втората изложба „С духа на ботевци“ е посветена на 145 години от Априлското въстание и събира богат материал за ботевите четници с акцент на двама плевенчани. Такъв тип мащабна изложба се прави за първи път след проучване в над 50 музея в страната.

"Акцент на изложбата е една от сабите на Христо Ботев, която дълги години е пазена в Черепишкият манастир. По повод 100 годишнината от Ботевата епопея игуменът на манастира предоставя сабята за съхранение във Врачанския музей. Сабята е румънска, офицерска с герба на Румъния, изключително ценен експонат", изтъкна Нели Станева, ръководител на отдел в РИМ Плевен.

Посетителите тази вечер от 20.30 часа могат да се насладят в парка на музея и на Музикален спектакъл от „Духовни песни“ в изпълнение на Общинския хор „Гена Димитрова“, с диригент Анелия Дечева. Отворени са и вратите до полунощ на всички галерии, които очакват любителите на изящното изкуство с нови изложби на известни творци.

Кулминацията на празничния 15 май започва в 11.00 часа с тържествен ритуал на площад „Възраждане“. Официално ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Плевен на известния диригент проф. Пламен Джуров. За празника ще бъде открита и изложба фотографии от побратимени градове под наслов „Плевен празнува с приятели“. Половин час по-късно започва концерт на общински хор „Гена Димитрова“, вокална група „Арлекино“ при Народно читалище „Съгласие 1869“ и Биг Бенда Плевен. Празничният концерт вечерта е от 20.30 часа с изпълненията на квартет „Интро“ и специалното участие на Тони Димитрова. По случай празника ще има и пъстра заря.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна