Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурсът "Пролет 2021" се възобновява

Драги слушатели на програмите на Българското национално радио!

Скъпи почитатели на българската поп и рок музика!

Уважаеми български творци!

В името на дългогодишна традиция, започнала в златните години на българската естрада и по силата на Закона за радиото и телевизията, всяка година Българското национално радио провежда конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“.

Първият лауреат на основания през 1970 година конкурс, който има за цел да насърчи създаването на нови български поп и рок песни, е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. Сред следващите носители на голямата наградата „Пролет“ са едни от най-запомнящите се имена в българската музика – Лили Иванова, Васил Найденов, Братя Аргирови, а през новото хилядолетие място в списъка на носителите на „Пролет“ намират групи като Атлас, Д-2, БТР.

В историята на престижния конкурс няма нито една година прекъсване – така ще бъде и през 2021 година. Но финалът ще бъде през лятото.

След получени сигнали от участници в тазгодишния конкурс, с моя заповед всички дейности по организирането и провеждането на конкурса бяха преустановени, за да може да се провери дали са спазени всички изисквания на регламента и вътрешните правила на БНР.

За мое огромно съжаление, проверката показа, че вътрешната организация и контролът по подготовката и реализацията на конкурса са извършени в разрез с регламента, установените вътрешни правила и програмни норми на Българското национално радио, което наложи по-рано днес Управителният съвет да вземе решение за удължаване срока за провеждане на конкурса „Пролет“ до 30.06.2021 година. Галаконцертът ще бъде проведен на 21.07.2021 година в Първо студио на БНР.

Днес издадох заповед 6-224, с която назначих 17 члена на селекционната комисия, които в срок до 21.05.2021 година трябва да извършат прослушване на всички допуснати до участие песни в конкурса „Пролет“, да ги оценят по критерии музика, текст, аранжимент и изпълнение, и да селектират 12 (дванадесет) от тях, които да бъдат допуснати до финалния етап на конкурса.

В случай, че две или повече песни са с равен брой точки, селекционната комисия трябва да извърши повторно гласуване и получилата най-висок резултат песен ще заеме последното място.

Заседанията на комисията ще бъдат провеждани следващата седмица в редакционната сграда на БНР, а членове на комисията, които не могат да присъстват лично на заседанията ще бъдат включени дистанционно през видео връзка.

Работата на комисията ще се протоколира и протоколът трябва да ми бъде предоставен до края на работния ден на 21.05.2021 година.

Досиетата на всички песни, които ще включват мненията на членовете на комисията (за публиката членовете ще останат анонимни) ще бъдат публикувани на страницата на „Пролет“ след 21.05.2021 г.

Контролът по изпълнение на тази заповед ще изпълнявам лично.

След като бъдат избрани песните, продуцентът на конкурса ще подготви предложение до Програмния съвет на БНР, който ще се събере в седмицата на 24.05.2021 година, за да обсъди и утвърди промени в програмните схеми на 11-те програми на БНР, за да се излъчва в ефир специално подготвеното предаване „Пролет“, с което ще се представят на аудиторията 12-те песни финалисти в конкурса.

Промените в програмните схеми на 11-те програми на БНР трябва да бъдат утвърдени от Управителния съвет на БНР, който ще се събере един ден след решение на Програмния съвет (както посочва Правилникът за дейността на УС в БНР).

Излъчването на специалното предаване „Пролет“ ще започне на 31.05.2021 година, когато ще бъде отворена и специалната интернет-страница за гласуване.

Дълбоко съжалявам за пропуските на колегите в организационно и програмно отношение. Като ръководител не мога да допусна да бъде опетнен интегритетът и достойнството на един толкова обичан от музикалната общност и българската аудитория песенен конкурс.

Желая на всички изпълнители успех и дръзновение!

Ваш,

Андон

===

Андон Балтаков

Генерален директор на БНР


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.