Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перли на сръбското кино в „Одеон“

Снимка: Българска национална филмотека

Образци на сръбското кино ще покаже Филмотечното кино „Одеон“ от 21 до 27 май.

„Специална селекция от сръбски филми, дигитално реставрирани, много атрактивни, с много музика в тях“, обясни Росен Спасов от Българската национална филмотека в интервю за предаването „Изотопия“ на БНР.

Панорамата се реализира с помощта на Югословенската филмотека. Всички филми са на символичната цена от 5 лева, като една от прожекциите е с вход свободен.

Филмите са от периода до 1990 година. Селекцията включва и кинотворби от периода преди югославското кино.Кадър от филма

Определеният за най-добър сръбски филм на XX век – „Кой пее там“ на Душан Ковачевич открива събитието на 21 май в „Одеон“ от 19 часа. Според Росен Спасов този филм съдържа в себе си „всичко, което човек може да си представи като чуе „сръбско кино“.

Най-старият филм, който ще бъде показан, е 56-минутният „Караджордже“ от 1911 година.

„Епичен филм, върти се до 1928 година по кината, когато изчезва, самата лента се губи. През 2003 г. е намерен във Виена в колекцията на един сръбски продуцент.“

За началото на българското и на сръбското кино Спасов отбеляза:

„Имаме много допирни точки. Хората, които правят филми на Балканите, обикалят много. Операторът на „Караджордже“ е пребивавал и в България.“

Част от заглавията принадлежат към „черната югославска вълна“ – протестно течение на кинотворци, което оспорва тоталитарната система. Ще бъдат представени върхови постижения от това течение - „Любовна афера или трагедията на телефонистката“ на Душан Макавеев и „Когато бъда мъртъв и бял“.

Кадър от филма

Това, което прави тази селекция много интересна, е, че филмите не са показвани у нас или ако са показвани – това се е случвало в рамките на 1-2 прожекции в различни ретроспективи, поясни Росен Спасов.

„Тук е показвано югославско кино. Имало е много популярни филми, обаче те са били по-скоро образци на режима. Докато тези са били непопулярни тук и ще бъдат много атрактивни за зрителите.“

„Сръбското кино и днес, и вчера процъфтява. Това, което ще покажем – ще се види, че сръбското кино не е само Кустурица“, обобщи Спасов.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна