Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салвини няма да бъде съден по случая с кораба „Грегорети“

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият вътрешен министър на Италия Матео Салвини няма да бъде изправен пред съда по случая с мигрантите,  спасени от кораба „Грегорети“.

Решението бе взето вчера след почти двучасово съдебно заседание по предварителното изслушване по случая, провело се в аулата-бункер в затвора на град  Катания.

За съдията по предварителното изслушване Нунцио Сарпиетро работата на бившия министър е била законна последица от безспорен политически избор и не представлява престъпление.

На предишните предварителни заседания, както защитата, така и прокуратурата на Катания, бяха на мнение, че Салвини не е нарушил международните конвенции, съответните решения са били съгласувани с правителството.

Както и че в неговата позиция не може да се говори за отвличане и престъпление заради забавяне приемането на 131 имигранти на италианска земя от кораба на бреговата охрана „Грегорети“ през юли 2019 г.

Така днес бе сложена точка по този случай.

През септември обаче в Палермо Салвини ще бъде съден  по делото с корабът Open Arms, спасил 147 мигранти през лятото на 2019 г. Обвинен е в отвличане  и за неизпълнение на служебните си задължения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!