Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеник на САЩ пристигна в Тел Авив за преговори с Израел и палестинците

Хади Амр слиза от самолет на американските ВВС в Тел Авив.
Снимка: Посолство на САЩ в Израел

Американски пратеник пристигна в Тел Авив за преговори в опит за деескалация на напрежението между Израел и палестинците.

Хейди Амр ще участва в разговори с представители на израелците, палестинците и ООН, с надеждата да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Рано тази сутрин Израел отново нанесе въздушни удари в Газа, а палестинските бойци отговориха с изстрелване на ракети към Израел.

Конфликтът започна в понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. 133 души са убити в Газа от началото на боевете, както и осем израелци.

От палестинското здравно министерство съобщиха, че при израелски удар тази сутрин са били убити най-малко седем палестинци, сред които жени и деца, в бежански лагер западно от град Газа.

Бойците в Газа отговориха с ракетна атака, насочена срещу израелския град Беер Шева.

Вчера сблъсъците се разпространиха и на Западния бряг, където бяха убити 10 палестинци, а стотици ранени.

Израелските сили използваха сълзотворен газ, гумени и истински куршуми, докато палестинците ги замерваха с бензинови бомби.

За утре е свикана среща на Съвета за сигурност на ООН. Призивите към израелските и палестинските лидери досега не успяват да доведат до споразумение за прекратяване на огъня.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна