Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Близкия изток и надеждите за излизане от пандемията - в центъра на световните събития от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"България сама e измислила проблема, заради който Република Северна Македония още не може да започне преговори за членство в Европейския съюз."
Това заяви премиерът Зоран Заев  на форум в Атина и изрази увереност, че Скопие ще получи зелена светлина за преговорите
Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е "отлични добросъседски отношения", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Според гръцки медии "Атина очаква решение на спора Скопие-София, без да се намесва в него". Гърция даде да се разбере също, че приема като "катастрофално за стабилността в региона"  разделянето на Скопие и Тирана по пътя към приемането им в Евросъюза.
Палестинско-израелският конфликт пламна с нова сила през седмицата - с атаки, жертви, разрушения и обвинения и от двете страни и размирици в градовете. 
Напрежението ескалира след сблъсъци с полицията край джамията "Ал Акса", възникнали заради заплаха от насилствено преместване на палестинци от Източен Ерусалим в полза на еврейски заселници. Групировката "Хамас" поиска израелската полиция да напусне Храмовия хълм и когато това не стана, пусна в ход ракетите. Израел отговори. Растеше броят на жертвите от въздушните удари, сред тях имаше и деца.  Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че групировката е готова и за ескалация, и за успокояване. Изаелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече "Хамас" и „Ислямски джихад“, да платят скъпо за войнствените си действия.
Руският президент Владимир Путин нарече "варварско престъпление" въоръженото нападение в училище в град Казан, при което загинаха седем деца и двама възрастни.  Извършителят е 19-годишен бивш възпитаник на училището с тежко заболяване, което води до нарушаване на функциите на мозъка.
Президентът поиска по-строги правила при продажбата на оръжие на цивилни. 
Русия обяви списък на неприятелските страни, в който са Чехия и Съединените щати.
Американският президент Джо Байдън обеща да постави пред руския си колега Владимир Путин въпроса за киберпрестъплението, което предизвика хаос с цените на бензина. Стана ясно, че са платени 5 милиона долара на източноевропейските хакери, които успяха да блокират най-големия американски тръбопровод за горива.
Откупът, срещу който хакерите са се съгласили да освободят системата, е бил преведен в непроследима от властите транзакция с криптовалута. 
Президентът Байдън подписа указ за подобряване на възможностите за киберзащита на федерално ниво и стандартите за цифрова сигурност в частния сектор.
Байдън обяви също, че напълно ваксинираните вече може и да не носят маски. 
С 20 процента намаля броят на новозаразените с ковид по света. 
С радост и облекчение беше посрещнато отпадането на мерките срещу пандемията, което редица страни предприеха. 
В Испания отмяната на извънредното положение, което означава "без вечерен час" предизвика истинска еуфория.
Властите в Гърция обявиха официално отваряне на страната за туризъм. 
В Лондон се състоя първото голямо музикално шоу на закрито за повече от година.
Още за събитията по света през седмицата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна