Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Дари дъх“ дава гласност на страдащите от пулмонална хипертония

Спортното събитие „Дари дъх“ във фитнес „Спартак“ се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски.
Снимка: БОППХ

В София в 10 ч. бе дадено началото на „Дари дъх“  - спортно събитие, посветено на хората, които страдат от пулмоналната хипертония. Чрез провеждането му организаторите целят да дадат гласност на заболяването, както и на нуждата държавата да вземе мерки в тази посока.

Световния ден на пулмоналната хипертония се отбелязва на 5 май, но заради пандемията от Covid-19 в цяла Европа, както и в у нас, събития по този повод ще се състоят през целия месец май.

Пациентите с пулмонална хипертония имат остър недостиг на кислород и са зависими от своите кислородни концентратори, обяснява Александър Миланов от националната пациентска организация.

В България около 500 души страдат от пулмонална хипертония, а 130 българи се нуждаят от белодробна трансплантация. Това е рядко заболяване, лечението и скъпоструващо и е нужна навременна диагностика.

„Пулмоналната хипертония е едно заболяване, което често се бърка с различни други хронични състояния и по тази причина се открива много късно“, посочи Миланов.

Провеждането на спортните събития „Дари дъх“ е вид подкрепа.

„Ще представлява високоинтервална спортна тренировка, в която различни ентусиасти, част от тях със спортен опит, други без, ще правят различни кардио най-често упражнения, които ще ги задъхат в буквалния смисъл. Но така се надяваме хората да разберат, че даряването на средства и спортуването за тези хора, които се нуждаят от кислород, всъщност е една форма на подкрепа на значима кауза“, каза още Миланов.

Проявата има и още една цел.

„Да напомним на държавата, че въпреки да засяга само 500 българи, това са 500 живота.

Нещата, които трябва да направи държавата е да се ускори процеса на трансплантиране на бял дроб, да осигури скъпоструващото лечение, което част от него не се покрива в България.

„И третото нещо, което трябва да се направи е да се обучат български трансплантолози, които да трансплантират бял дроб“, каза Александър Миланов от националната пациентска организация.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.