Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на заразените с Covid-19 в Италия

| обновено на 16.05.21 в 08:15
Ваксинационен център в Рим, 15 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия намалява броя на заразените, на приетите в болница, заболели от Covid-19, и на смъртните случаи от него . Това се пояснява в доклад на Висшия национален институт по здравеопазване на страната (ISS).

Докладът се базира на съвместни анализи и статистики със здравното министерство и регионалните здравни органи.

Засяга периода на ваксиниране започнал на 27 декември миналата година до 3-и май и се отнася за над 13 милиона ваксинирани.

Резултатът сочи, че от началото на ваксинационния цикъл инфекциите са намалели с 80% , с 90% - хоспитализациите и с 95% - смъртните случаи. Отнася се както за мъжете, така и за жените от различните възрастови групи. Това е първото  национално проучване за въздействието на ваксинацията срещу Covid-19 в Италия. Фондацията GIMBE, която също има свои проучвания, предлага индексът на заразност RT да не се взима вече под внимание като параметър за определяне цвета на отделните области. По този начин, ще се благоприятства облекчаването на мерките. От понеделник 17-и май, без Вале ди Аоста в оранжев цвят, цяла Италия ще е в жълто. Означава възобновяване на редица дейности. 

Италия отмени изискването за петдневна карантина при пристигане в страната за всички пътуващи от Европейския съюз, Великобритания и Израел. Решението влиза в сила от неделя. За всички пристигащи на територията на Италия обаче остава изискванто за отрицателен резултат от тест за Covid-19. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна