Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел нанесе въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на "Хамас"

| обновено на 16.05.21 в 14:21
Палестинската гражданска защита търси жертви след въздушния удар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелско-палестинският конфликт продължи и през изминалата нощ. Трима палестинци са били убити при израелските въздушни удари в Ивицата Газа. Нови ракетни атаки бяха извършени и от палестинска страна. 

Съобщава се за различен брой загинали палсетинци при израелските въздушни удари в Ивицата Газа снощи - между 17 и 26, стотици са ранените. Нови атаки бяха извършени и от палестинска страна. 

Израелската армия съобщи, че през нощта е нанесла въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар, без да уточни дали той се е намирал там. Публикуван бе и видеоклип, показващ разрушената сграда, потънала в облак прах.

Израелският премиер Бенямин Нетахяну заяви, че страната му ще продължи да отговаря със сила на палестинските ракетни атаки. В телефонни разговори с Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, американският президент Джо Байдън изрази дълбока загриженост от задълбочаването на конфликта в Газа.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание, заради напрежението в Близкия изток. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел свиква във вторник извънредно заседание на европейските външни министри. Целта на срещата е да бъде определен най-добрият начин, по който Европа може да допринесе за прекратяване на насилието между Израел и палестинците.

Германският външен министър Хайко Маас определи обстановката в района като "взривоопасна". Към призивите за спиране на насилието се присъедини и папа Франциск:
"Много невинни хора загинаха, сред тях и и деца. Това е ужасяващо. Неприемливо. Смъртта е знак, че хората не искат да градят бъдещето, а да го погубват. Питам се докъде ще доведат омразата и отмъщението."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна