Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Признание от ЦЕРН за ученици от Шумен

Снимка: Радио Шумен

Ученици от Шуменската езикова гимназия ,,Никола Вапцаров“ бяха оценени достойно от ЦЕРН и влязоха в първите 23 отбора – победители в състезание за иновации във физиката.

В конкуренция с над 1300 ученици от 47 страни те се класираха в топ 23 от всички участващи 198 проекта от целия свят.

Михаела Стойнева, Мирела и Дамян Димови, ученици от 11 клас, съвместно с Петър Петров, Явор Денчев и Стилиян Илиев – ученици от 12 клас, заедно с ръководителите си Анета Маринова и Любомир Манов, нарекоха своя отбор ,,Кристал“.

,Експериментите трябва да се проведат в ускорители до много високи енергии. Това е все едно да ни дадат да управляваме космическа ракета или да направим операция със свръхмощен лазер“, каза за Радио Шумен абитуриентът Петър Петров.

Той разказа, че работата е започнала още през януари месец, когато отборът е вложил усилията си в израстването на няколко кристала ,,син камък“ в различни магнитни полета - земно магнитно поле и поле на силен неодимов магнит.

Опитните постановки за ускоряването на електроните и позитроните до енергии от порядъка на милиарди електронволти, които младите учени е трябвало да използват в проектите си, включват ускорителите на DESY - Deuthches Electronen Synchrotron - най-големият изследователски център на Германия в областта на физиката на елементарните частици.

,,Крайната идея бе да проверим дали има разлики в характеристиките на монокристалите от меден сулфат при обстрелването им с високоенергетични частици“ допълни Петър Петров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.