Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: Чегър-чегър-чегъртане

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добър ден и бъдете здрави по всяко едно направление, уважаеми радиослушатели.

Вие слушате “Новини с добавена стойност” - един бюлетин, който засища душата в нашия век на духовна анорексия.

Тия дни понамазах ваксата, сиреч ваксинирах се повторно и сега доста по-смело крача през изпитанията на живота, разширявам внимателно контактите си и съживявам социално-икономическата активност.

По този начин увеличавам и духовните инвестиции, за което дори получих похвала от бившата шефка на Агенцията по инвестиции. Може и да не я знаете, тя е много приятен експерт. Аз обаче бягам от похвали и почести, пък и тая шефка я уволни служебният кабинет на Радев. Направо ѝ казали като на момичето от Евангелието, дето го съживил Исус и рекъл: талита куми! Тоест - девице, стани! И тя станала, и освободила кабинета, но много се обидила. И си е права жената да се огорчава, сигурно много си е обичала работата.

А пък аз обикалям страната и сегиз-тогиз отсядам в разни къщи за гости. В една такава страноприемница дори се натъкнах на тъща, но аз вицовете за тъщи ги намирам за духовно безсилие.

Тия вицове още в най-крехка възраст ги изчегъртах от портфолиото си на палячо. Тъщите във всяко едно отношение са достойни за уважение гражданки и шегите с техните социални функции са част от духовната анорексия на нашето време.

Затова оставяме тъщите да си гледат тъществуването и продължаваме нататък.

В една къща за гости имах много интересна беседа с ханджийката.

Тази ханджийка е икона на спа процедурите и европейските програми за усъвършенстване на социално-икономическите ни показатели. Сума ти проекти е печелила, но сега се чувствала някак на кръстопът.

Ханджийката, която ми постла легло, ме попита нещо такова:
Г-н Балев, Вие изучавате динамиката на политическите събития, а аз нямам възможност да ги следя толкова изкъсо и сега не знам кого да харесвам! Направо се чудя чий портрет да окача тука на стената в лоби бара. За кого бихте лобирали и пледирали вие, Г-н Балев?

Викам - не знам, госпожо, всеки си има свой вкус и свой цвят на тоя свят. И всеки си има свой морално-етичен кодекс, макар че съществуват някои писани и неписани общочовешки стойности. Но тези универсални стойности са малко приблизителни, малко абстрактни, малко произволно се експлоатират. Така че, който най-много Ви допада като политик и експерт, на него отдайте симпатиите си, пък на уречената дата идете до урните и дайте гласа си за най-достойния по Вашите критерии.

А ханджийката направи някаква физиономия, все едно са я свили бъбреците:

Абе няма какво да гласувам - рече тя, - без мен ще си ги изберат, мене ме интересува какъв е балансът на силите, както казва Ото фон Бисмарк! Такива са ми критериите, аз харесвам силни политици от печелившия сектор. Той Слави Трифонов каза във Вашето предаване, че вече няма ляво, няма дясно, има практично. Дали да не почна да харесвам Слави Трифонов? - попита тя и замислено почна да чегърта една загоряла тенджера.

Виж ти, виж ти - помислих си, - каква загори-тенджера е тая ханджийка… Ото фон Бисмарк цитираме, а касови бележки не издаваме.

И реших да дам такъв съвет на бизнесдамата:

Препоръчвам Ви, госпожо, да разширите симпатиите си, защото засега няма категорично откроена водеща сила. ГЕРБ ужким ги чегъртат, гонят им хората от администрацията и назначават други, но пък те са на юруш по всички телевизори и никак не изглеждат на оттегляне.

Патриотите също се стягат в кръста, гълтат егото, гълтат шкембето и се обединяват.

Слави Трифонов ще направи три-четири концерта и ще качи резултата минимум до 2925 метра надморска височина.

ДПС са в пълна и безусловна мобилизация у нас и в чужбина.

ГЕРБ разправят, че сега навсякъде назначавали хора на Васил Божков. Не знам дали е така, но за всеки случай може и Божков да си харесате, а защо не и Цветан Цветанов. Той е човек, който има данни, ако ме разбирате. База данни!

Христо Иванов и той чегърта политическата ръжда, и също е достоен за симпатии.

Всички си имат някакви положителни качества.

Мен ако питате, харесайте за момента новия шеф на Националната агенция по приходите Румен Спецов. Много силен и специален мъж, постигнал големи успехи, както във финансовия илюзионизъм, така и във високата физическа култура.

А колко време ще е началник, според Вас? - попита ханджийката. - Така както ми го описвате, той даже много става за харесване, ама аз искам да си дам симпатиите на експерт с по-големи хоризонти и визия, нали ме разбирате? То даже още се чудя дали да не харесвам Бойко, нищо, че е без джипка. Вие, Г-н Балев, как мислите - изчегъртаха ли го Бойко или не са го изчегъртали още?

Викам - то, ако питате враговете му, Бойко Борисов е изчегъртан окончателно и безвъзвратно. Те сега ликуват, но според мен малко избързват. То като загори тенджерата, трудно се чегърта! Всички говорят за смяна на системата, но вече сума години ядем все от същата тенджера.

Ханджийката спря да чегърта, за да осмисли алегорията с кухненската посуда.

И както се беше унесла в анализ и осмисляне, в къщата ѝ за гости влезе като таен клиент новият шеф на НАП.

Едва влезе през вратата този мъжага, защото тялото му е исполинско, опорно-двигателният му апарат е с колосални възможности. Общо взето не бих го оприличил на невидим F-16, бих казал, че може да се сравнява по видимост с някой от ранга на Арнолд Шварценегер, който направи голяма и успешна кариера, както в киното, така и в политиката.

Ханджийката, като видя тоя мъж, като зърна тоя класически образец, като съзря тая оживяла гръцка статуя, мигом захвърли тенджерата и се втурна да обслужва тайния клиент-левент. Аз се опитах иззад широкия му гръб да ѝ покажа със знаци, на всяка цена да му издаде касова бележка и да демонстрира най-висока фискална отговорност.

Обаче ханджийката си беше загубила и малкото функционален акъл, когато видя как мускулите на Спецов се движат под костюма му като зайчета в чувал, както пише в художествената литература.

Прав е, казах си, Слави Трифонов - няма ляво, няма дясно, има practice, practice, practice! Това е нещо като “работа, работа” или “практика, практика” и най-вече “тренировка, тренировка, тренировка”. Или казано на латински - citius, altius, fortius. По-бързо, по-високо, по-силно! По-мускулесто!

Тръгнах си от тая къща за гости и какво е станало после, не мога да кажа, защото забравих и да си платя, аз си падам малко безсребреник - ама това да ѝ е проблемът на ханджийката.

Касова бележка няма да се сети да натрака, но поне ще научи кой е актуалният шеф на НАП.

Както се казва, всеки да си носи кръста, а между другото на арамейски Голгота означава Череп, всеки да си го тълкува, както му се харесва.

А мене може и да не ме харесвате, да не ме развалите с похвали!

Ханджийката, която ми постла,

не ми реализира касов бон.

Ох, сметката забравих да платя -

и хоп - дойде финансов пустозвон! 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна