Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% спад на заразени с коронавирус след имунизационната кампания в Италия

Снимка: facebook.com

Италианско проучване установи, че инфекциите от COVID-19 при пълнолетните от всички възрасти са спаднали с 80 процента пет седмици след получаване на първата доза от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", предаде Ройтерс.

Това е първото изследване в страна от ЕС за реалния ефект на имунизационната кампания, осъществена от италианския Национален здравен институт и от Министерството на здравеопазването, обхванало 13,7 милиона ваксинирани.

Учените започнали изследването при старта на имунизационната кампания в Италия на 27 декември 2020 г. и то продължило до 3 май 2021 г. Специалистите стигнали до извода, че рискът от инфекция с вируса SARS-CoV-2 , хоспитализациите и смъртните случаи прогресивно е намалявал две седмици след получаването на първата игла.

"Тридесет и пет дни след първата доза, беше наблюдаван 80 процентов спад на заразяванията, 90 процентно намаляване на хоиспитализациите и 95 процентно съкращаване на смъртните случаи", се казва в доклада на специалистите.

Тази тенденция се наблюдавала както при мъжете, така и при жените, независимо от възрастта им. Получените данни потвърждават ефикасността на ваксинационната кампания и необходимостта от максималното й разпространение сред населението.

От близо 14-те милиона ваксинирани на Апенините , 95 процента от получилите ваксините "Пфайзер" и "Модерна" са завършили имунизационния си цикъл. Според последни статистики около 8,3 милиона италианци, или 14 на сто от населението, са завършили ваксинационния си цикъл, докато 10 милиона са получили само първата доза от ваксината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна