Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Отец Йордан Карагеоргиев
Снимка: Емил Енчев

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да се говори за вяра и опрощение. Днес църквата работи активно с лишените от свобода.

Служението в Старозагорския затвор започва още преди 1944 година. С навлизането на атеистичния период обаче на мястото за уединение с Бога се построяват килии за осъдените на смърт. През 1994 година, на Гергьовден, блаженопочиналият митрополит Панкратий поставя нови основи с освещаване на параклис. Започва ежеседмично служение. Първата литургия е на 2 юни, а работата с лишените от свобода е поверена на отец Йордан Карагеоргиев, който служи там и до днес.

Два месеца преди да стана духовник никога през живота си не съм мислил, че ще дойде такова време. В това време бях кореспондент на един централен вестник. В Стара Загора завършвах журналистика. В началото като млад духовник ми беше по-лесно. Нещата бяха черни и бели. В един момент започваш да преоткриваш пластове в човешката душа, която иначе, както казваме в затвора, трудно се улавят. Тук има много стойностни хора, каквото и както да прозвучи. Тук понякога има много повече достойнство и принципност, отколкото, когато се излезе навън“, каза за БНР отец Йордан Карагеоргиев.

Желаещите не могат да бъдат обхванати и за целта се построяват още два параклиса в помощното стопанство. Оказва се, че и те не са достатъчни. Така през 2000 година се изгражда най-големият храм в местата за лишаване от свобода, направен по всички канони. Той носи името на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Осветен е през 2004 година.

"Така е построен храмът, че когато затворим вратата му вътре лишените от свобода се чувстват, че са извън това място, където са", допълни в предаването "Рано в неделя" Карагеоргиев.

През годините над 2000 души са приели Свето Кръщение след разговори, катехизация и усилена културно-просветна дейност. В храма започват и първите венчавки на лишените от свобода.

Това е и причината да се изгради параклис за близките на затворниците, които най-често търсят подкрепа сред свещенослужителите, защото според отеца те са тези, които могат да им дадат сили след Бога. След 6-годишно прекъсване, през есента, в курорта Старозагорски минерални бани ще се проведе Национална среща на свещениците, служещи в местата за лишаване от свобода, на която ще се обсъдят добри практики.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!