Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на наследствения ангиоедем

Снимка: ФБ/ Асоциация Наследствен Ангиоедем България / HAE Bulgaria

Днес за десета поредна година в се отбеляза международния ден на Наследствения ангиоедем. Това е рядко генетично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на силно подуване на кожата и лигавиците. У нас има регистрирани 90 пациенти, но според Асоциация наследствен ангиоедем България, в страната ни има поне още толкова хора, които не са диагностицирани.

Тази година акцентът е върху физическата активност.  „Хората с това заболяване не знаят, че стресът е причина за атаки, поради което поддържането ни здрави психически и физически може да помогне за управлението на болестта, съобщават от пациентската организация.

Създадения и продуциран от Асоциация Наследствен ангиоедем България документален филм “Съдбата обича смелите – Fortuna favet fortibus” е базиран на разкази на пациенти, семействата им и лекари, показва какво е да живееш с толкова рядко и опасно заболяване. Наследственият ангиоедем се характеризира с това,че най-често засегнатите области се подуват - крайниците, лицето, чревния тракт и дихателните пътища. Пристъпите, засягащи чревния тракт, причиняват силна коремна болка, гадене и повръщане. Подуването на ларинкса може да ограничи дишането и да доведе до опасност за живота запушване на дихателните пътища. Симптомите на наследствения ангиоедем обикновено започват в детска възраст и се влошават по време на пубертета, като и честотата на пристъпите се повишава през този период от живота. Лечението е насочено към предотвратяване на пристъпите и терапия, ако те се появят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!