Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът между Израел и палестинците заплашва с "неконтролируема" криза

Снимка: архив

Конфликтът между Израел и палестинците заплашва целия регион с "неконтролируема" криза. Това предупреждение отправи генералният секретар на ООН Антониу Гутереш при откриването преди по-малко от час на извънредното съвещание на Съвета за сигурност на ООН.

"Безумният цикъл на кръвопролитие, терор и разрушения трябва да спре незабавно", каза още Гутереш.

На седмия ден от началото на ескалацията ракетният обстрел по израелски градове не отслабва. Расте броят на жертвите от палестинска страна.

Десетки жители на ивицата Газа са били убити днес при израелски въздушни атаки, съобщава Франс прес.

По данни на здравното министерство, контролирано от "Хамас", сред загиналите от началото на конфликта са 55 деца. Ранените са 1 200.

Днес Египет взе решение да отвори границата си с Газа, за да могат част от тежко ранените да бъдат превозени до египетски болници.

Израелската армия обяви, че обстрелът е в пъти по-интензивен, отколкото през войната от 2014-та и дори от конфликта с ливанската групировка "Хизбула" през 2006-а.

Само за 6 дни срещу Израел са били изстреляни общо 2 800 ракети. "Хамас" изстреля повече от 100 ракети, след като израелската авиация срина сградата с офисите на Асошиейтед прес и телевизия "Ал Джазира".

Отново бяха обстреляни предградията на Тел Авив. Десет души пострадаха в южния град Беершеба.

Многохилядни демонстрации в защита на палестинците се състояха снощи в Берлин, Лондон и Мадрид, както и в Лос Анджелис и ред други американски градове с лозунги като "Свобода на Палестина" и "Бойкот на Израел".

В Париж демонстрацията не бе разрешена от властите, но полицията напразно се опита да я разпръсне със сълзотворен газ и водни струи.

Демонстрантите в Лондон поискаха от британското правителство да се намеси решително за спиране на бомбардировките в Газа.

Американският президент Джо Байдън проведе късно вчера телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас за преодоляване на конфликта. Нетаняху обаче заяви, че операцията срещу "Хамас" ще продължи "колкото е необходимо".

Европейската дипломация също се раздвижи днес: върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел свика извънредно видеосъвещание на външните министри за вторник.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени