Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Снимка: Велина Махлебашиева

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през града, веселите сцени ще са статични, а публиката ще се движи по карнавалното трасе. Най-мащабното събитие в Габрово ще припомни историята на общоградското забавление от края на 19-и век до днес.

С маскени балове и с пъстро улично шествие в миналото габровци празнували Сирни заговезни. Излизали на тиферич, на поляна извън града, с градската духова музика и играели хора и ръченици. За увеселението пристигали смешници от цялата страна и кукери, които гонели злите сили. Градското оживление било съпровождано от вик и олелия и оттам дошло името на празника „Олелийня“.

Изследователите на карнавала описват различните лица на празника през годините, зародил се спонтанно и просъществувал до днес, но прекъсван на два пъти - през Втората световна война и в първите години на Промяната. След осемгодишна пауза, през 1998 година, когато Европейската комисия дала пари на габровската управа, за да ги употреби за най-важното в онази финансова криза, тя, управата, в сдружение с културните институти и училищата решила, че като са недостатъчни за хляба народен, то да ги даде за организиране на зрелище. Така се родил Евроден ‘98 и Карнавалът отново се върнал!” - припомня Татяна Цанкова, бившият дългогодишен директор на Дома на хумора и сатирата.

Историята на веселия габровски празник ще ни върне тазгодишното издание. За да се избегне струпването на публика, карнавалът ще е статичен и през целия ден, а зрителите ще се движат по трасето, чието начало ще е пред Веселата къща. Главните герои в този първи сюжет ще са габровските зевзеци. За техните смешки, граничещи понякога с абсурда дори, разказват архивите и съвременниците на онова минало, в което хората са прихвали да се смеят на изпълненията на ваксаджията с артистичния псевдоним Марио Каварадоси, изживявал се като габровския тенор. Той обикалял учреждения, училища, магазини, и места, където се тълпели хора, за да им пее театрално арии от различни опери.

Карнавал в Габрово             Снимка: Велина Махлебашиева

Йордан Ташков, дългогодишен учител и директор на местната математическа гимназия, се връща в детството си, преди близо 70 години, и разказва истории от миналото на Габрово, прочуло се със своите чешити

"Марио беше ваксаджия. Неговото сандъче беше много красиво и като нареди едни такива четки. Той беше личност".

Карнавалът ще върне спомена и за големия шегаджия Нуньо фотографа, който пристигнал в Габрово от Казанлък и находчиво се настанил на централно място в града. До дървения му фотоапарат имало празна каца, необходима за снимките.

Йордан Ташков припомня и за амбулантния търговец Оката-О, който разнасял стоката си в една кошница. Предлагал сяра за различни болежки, прах против бълхи и въшки, отрова и капани за мишки, мента за корем и галантерийни стоки. За да покаже на клиентите си, че сярата не е отровна, налапвал една лъжица от нея.

"Една от най-големите атракции беше Оката-О. Той беше неповторим".

За тези чешити от миналото ще припомни габровският карнавал на 22 май. От зараждането на веселия празник, през социализма, та до днешното време и съвременните сюжети и персонажи, благодатни за окарикатуряване. Ще видим както Тато, така и Делян Пеевски, а джипката на Бойко Борисов ще се състезава по карнавалното трасе с ферарито с цвят червен на Слави Трифонов. Отдавна политическата реалност е на прицела на сценаристите, които интерпретират актуални теми като ваксинацията, онлайн обучението, „Зелената сделка“.

Освен карнавалните картини, по трасето ще бъдат разположени три сцени с музика, фокуси и стендъп комедия. Рязането на опашката на габровската котка е неотменна част от празника, който ще завърши с фойерверки и концерт на "Фондацията“, Мария Илиева, Любо и Графа.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна