Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър представя „нов модел на икономически растеж“

Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Нов модел на икономически растеж” поставя националният план на Кипър, с който страната кандидатства за финансиране от Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС. Президентът Никос Анастасиадис представя днес окончателния текст на икономическата програма, която бе приета от правителството в петък и ще бъде изпратена в Брюксел.

Националният план за възстановяване и устойчивост на Кипър е „амбициозен и реалистичен”, чрез който ще бъде приложен „новият модел на икономическо развитие”, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Той включва пакет от реформи и инвестиции в пет приоритетни направления, с акцент върху „зеления” преход в икономиката и цифровата трансформация, като част от Дългосрочната стратегия за устойчиво развитие на кипърската икономика.

Общата стойност на проектите надхвърля 1,2 млрд. евро, като 968 млн. евро от тях страната може да получи като безвъзмездни средства от европейския фонд.

За развитието на „зелената икономика” е предназначена най-голямата сума в плана - 38% от общото финансиране, а в цифровата трансформация и електронното управление ще бъдат инвестирани над 95 млн. евро.

За да получи европейските пари, Кипър трябва да завърши и важни реформи – за модернизация на публичната администрация и местното самоуправление, реформата на съдебната система и борбата с корупцията

Очаква се в резултат на изпълнението на националния план да бъдат създадени 15 000 нови работни места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени