Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на здравеопазването: Приоритет във ваксинациите за хората над 60 години

| обновено на 17.05.21 в 15:58
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че планът за ваксинация се изменя и приоритет се дава на възрастните над 60 години, за да се намали смъртността от вируса. Само 2 процента от починалите от инфекцията в страната са на възраст до 40 години. Кацаров обясни:

"Значи, ние и да ваксинираме всички хора под 40-годишна възраст, почти няма да намалим общата смъртност, която е от Covid. Ако обаче ваксинираме възрастните хора, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността и това е нашият приоритет. Затова изменяме плана в този му вид".

Министър Кацаров увери, че записаните през електронната система за ваксинация ще получат заявената ваксина, има достатъчни количества. Правителството днес е взело решение да се присъедини към договорите на Европейската комисия за доставка на ваксините на "Пфайзер" за следващите 2 години.

"Те всъщност са количества, които могат да позволят трета или четвърта игла. Договорът, между другото, предвижда и възможност, ако се появи нов щам, производителят поема ангажимент да направи вариативна, адаптирана ваксина, с която хората да се ваксинират с новия щам. Количествата, които са договорени, които са отбелязани в договора, те са, както всеки случай, процент от общия брой, който получава ЕС - за България е 14 милиона -  общо по 7 за всяка от годините".

Д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив българските граждани да се ваксинират.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне. Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до момента има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и опасността, това е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си".

Само за последните 6 месеца са починали с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от Covid-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст, посочва още Стойчо Кацаров.

"80% от починалите от Covid-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Напомням отново на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравноосигурени, или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките! Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете! Създали сме необходимата организация! Ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме", заяви Кацаров.

От нова заповед на МЗ стана ясно, че общопрактикуващите лекари ще получават Covid ваксини от логистични пунктове

До момента поставените дози ваксини в страната са над 1 116 000.

Доскорошният здравен министър Костадин Ангелов определи решението на служебния министър за нов ред за ваксиниране като изкуствено задържане на темпа на ваксинациите:

"Това, което ме притеснява е, че заповедта, която днес е издадена, с новата организация, сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинациите и ще отдалечи, на практика, колективния имунитет, към който той даде заявка , че се стреми, но в действията му всъщност виждаме нещо съвсем различно".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!