Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Два нови центъра за социални услуги в община Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново приключи със строителството на къщите за 60 възрастни с умствена изостаналост и на центъра за грижа за 15 възрастни с невъзможност за самообслужване.

Инвестицията е за над 2,7 милиона лева. В четирите къщи от социалния център за хора с умствена изостаналост в село Церова кория ще бъдат преместени 48-те възрастни от дома и защитеното жилище в село Пчелище, които ще бъдат закрити. 12 от местата ще са за болни от други части на страната, посочи Росица Димитрова, директор на социалната и здравната дирекция в община Велико Търново:

„Има около 600 чакащи за цялата страна. За нашата община са към 180, заявили желание да ползват резидентни услуги – центрове за настаняване от семеен тип за грижи за лица с умствена изостаналост“. 

Във Велико Търново общинският хоспис е за 15 възрастни с невъзможност от самообслужване. 

Има нужда от поне още два такива центъра, посочи Росица Димитрова и уточни, че първите потребители в Церова кория и във Велико Търново ще бъдат настанени в началото на идната година. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.