Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство одобри 57,1 млн. лева за изборите на 11 юли

| обновено на 17.05.21 в 18:22
Снимка: БГНЕС

57 100 000 лева осигури правителството по План-сметката за провеждането на предсрочните избори на 11-и юли. 

Тези средства са само за логистиичната подготовка на вота, отпечатване на бюлетини, изборни книжа и материали, възнаграждения на районни и секционни комисии, обработка на резултати и разяснителна кампания. Когато стане ясно колко още машини за вота в чужбина и в страната трябват, държавата ще плати този разход отделно, обясни финансовият министър Асен Василев. С тази сума ще покрият и разходите за откриването на над 500 допълнителни секции за гласуване в чужбина. 
„След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини и след като видят колко машини ще бъдат необходими, Министерството на финансите е поело ангажимент да направи обезпечение за средствата, капиталовата инвестиция в тези допълнителни машини, в размер на база поръчката, която бъде реализирана“.
Изборите биха стрували с 11 милиона повече или 68 милиона лева, ако към 11 юли у нас действа извънредна противоепидемична обстановка. Парите само са предвидени.
"Ако епидемичната обстановка не продължи по време на изборите, тези пари няма да бъдат необходими", каза министърът. 
Здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров не се ангажира дали през юли обстановката ще е извънредно епидемична. Това зависи от индийския щам и от това, че мерките за подпомагане зависели от действието му.
"Този въпрос също ще се вземе предвид преди да се обяви дали да се удължи още епидемичната обстановка или да не се удължава, за да не бъдат, евентуално, спрени плащанията. Ако се прецени, че няма нужда повече от такива плащания, това е другата страна на нещата".
Отделно ще се обезпечи и видеонаблюдението при броенето на резултатите от вота. Образователното министерство ще изготви справка къде има камери в помещенията за гласуване. 

„След като ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има, или няма да има на тези избори, или те ще започнат от следващите редовни избори, Министерството на финансите също така се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими“, каза министър Асен Василев. 

Министрите ще се съберат още веднъж тази седмица на редовно заседание в четвъртък.
      

Това информира премиерът Стефан Янев, който се обърна към медиите в началото на днешното заседание с думите:

"Разчитаме на вашето спокойствие, но и да отразявате това, което се случва, защото мисля, че е важно хората да са запознати! Така ще работим, както сме обещали - открито и навременно ще подаваме информация към вас".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени