Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 22 май

За месец и половина в „Софийски музикални седмици” ще се включат над 400 участници

Снимка: sofiaweeks.com

52-рият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” ще бъде официално открит тази събота (22 май) от 19 ч. в зала „България” с всички представителни състави на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА), по случай 100-годишнината от основаването на висшето учебно заведение.

Съорганизатори са Столичната община,  Министерството на културата и  Софийската филхармония.

В програмата са заложени повече от 50 прояви с над 400 участници от 13 държави. Поканени са артисти от Австрия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Италия, Република Северна Македония, Полша, Русия, САЩ, Унгария, Финландия, Франция и Южна Корея.

Събитието ще продължи 6 седмици. Както  и в други издания, в репертоарните акценти са бележити годишнини, отбеляза пред Радио София Момчил Георгиев, артистичен директор на фестивала - на Петко Стайнов, на НМА, Лили Атанасова, Астор Пиацола, Емил Караманов, Камий Сен Санс, Александър Шурбанов, Георги Костов, Михаил Пеков, Велислав Заимов и Ростислав Йовчев.

За пръв път ще бъдат представени 5 корейски композитори. Някои от участниците ще се включат във фестивала с виртуален мост.

Предвиден е съвсем нов цикъл - „Потомци-следовници”, в който ще се представят музиканти като Абисал Гергиев, Ангел Заберски-син, Атанас Кръстев, Борис Петров, Василена Серафимова, Виктор Теодосиев, Виктория Василенко, Евелин Березовски, Заурбек Гугкаев, Зорница Иларионова, Любомир Денев-син, Радосвет Кукудов, Румен Бояджиев-син, Христо Павлов и др.

Майсторски класове и семинари ще имат Людмил Ангелов, Сузана Клинчарова, Валентин Пейчинов и Даниела Йолкичева. Лекции ще изнесат Албена Врачанска, Хари Коуел и Балаж Бьорьоц.

Сред най-любопитните акценти е и Десетата симфония на Бетовен, оформена от английски композитор по намерените чернови на гениалния немски класик.

Повече за фестивалната програма може да научите от разговора на Лили Големинова с Момчил Георгиев.

  • Международният фестивал "Софийски музикални седмици" се открива за първи път на 24 май 1970 година. Постепенно се утвърждава като най-значителното за София и страната международно музикално събитие. Отстоявайки основната си цел - да представя пред българската публика най-значимото от световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най-високо равнище - фестивалът получава международно признание с приемането му през 1982 г. в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет, в която членуват престижните фестивали от цяла Европа.

52-рият фестивал е под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев и е част от Календара на културните събития на Столичната община.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени