Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коя е Еми и защо се бори с крадеца на сенки

Човек трябва да има сърце и ум за доброто и вълшебствата, а също и желание да помогне на другите. Има ли това, има и сигурен билет за магичните светове, в които ще го пренесе „Еми и крадецът на сенки“.

Вярно е, че Еми е горд притежател на коси, които греят във всички багри, носи със себе си и магичен куфар. Дъщеря е на Радост и Тъга, а спътникът ѝ в пътешествията, Виктор, е момче, което е опитало от горчивото в живота и с чиста душа се хвърля в битката с безсмъртния и ексцентричен поробител на души. Обаче читателят също може да премине границата между чернотата на Нищото и безчет непознати и чудновати пространства, за да се се озове в света на светлосенките. Трябва му само новият роман на Марин Трошанов. 

Авторът, популярен с трилогията „ЛАМЯ ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“, среща любителите на вълшебните сюжети с една „история за предизвикателствата – били те истински или въображаеми, пред които се изправяме ежедневно“. За среща му помага и илюстраторката на книгата Ралица Мануилова.

Еми е реално съществуващо момче – Таня от влака, с която Трошанов се запознава случайно, пътувайки към морето, а Виктор донякъде е самият той и всички деца на 90-те. С „Еми и крадецът на сенки“ авторът говори за порастването и надрастването на различията в името на нещо по-голямо.

На 20 май от 19:30 часа в „Терминал 1“ всички, които обичат вълшебствата и приключенията, ще направят най-логичното нещо – ще преминат в друг свят. Или по-точно – в един от много, за които пише Марин Трошанов. 

За да се подговите за официалната премиера на романа му, който иначе е наличен в книжарниците, чуйте звуковия файл. 

В него Трошанов разказва и за това кой е крадецът на сенки в съвременния свят, какво означава да израснеш в 90-те, как едно пътуване във въображаеми светове те среща и с първата любов и защо играта на противоречия е основополагаща за нашето битие.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.