Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 20 май

В НДК гостуват художници и поети от златния фонд на Бургас

Снимка: НДК

Във връзка с 40-годишния си юбилей НДК посреща две интересни събития, представящи културния потенциал на Бургас.

Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на Литературен клуб „Перото“ на 20 май от 16.30 часа. В програмата участват Аксиния Михайлова - носител на отличието през 2010 г., Росен Друмев - награден през 2012 г., Йордан Ефтимов – призьор от 2014 г., Иван Сухиванов - носител на наградата през 2016 г. и Цвета Делчева, последен победител от 2020 г.

Стихове на първия носител на пластиката „Златно перо” - Тома Бинчев и Александър Секулов, носител на отличието през 2018 година ще бъдат поднесени от водещия Христо Симеонов.

Селектирани произведения от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъдат подредени в Арт галерията от 18.00 часа на 20 май.

Изложбата включва 30 избрани картини на знаковите художници Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не може да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни наследство на 70-те и 80-те години на XX век ще гостува в НДК до 15 юни.

Още за изложбата Катя Василева научи от Георги Динев, директор на галерия „Петко Задгорски”. Чуйте.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.