Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Програма за София" за интегрирано развитие на столицата

Снимка: sofiaplan.bg

Преодоляване на дисбаланса в развитието на районите на София е сред основните цели на стратегическия документ "Програма за София" за интегрирано развитие на града през следващите 7 години. Целите на програмата, както и зоните на въздействие бяха представени от екипа на общинското предприятие "София план", разработил програмата.

"Програма за София" е част от по-големия стратегически документ "Визия за София", определящ развитието на града до 2050 г. Целта на програмата е да бъдат избрани най-аргументираните и необходими на града проекти, които са реалистични за изпълнение и имат ясно обоснован бюджет, срок на изпълнение и източници на финансиране чрез фондовете на Европейския съюз и други публични и частни инициативи в следващия програмен период до 2027 г. 

"Програмата предлага къде най-вече да се инвестира, да се действа, т.е. понякога не е свързано с пари, понякога е свързано с организация, това конкретизиране на мерки, значи всъщност конкретизиране към характеристиките и качествата на различните части на общината, кварталите", каза директорът на "София план" арх. Любо Георгиев.

Три са стратегическите цели, залегнали в Програмата - по-устойчиво развитие и подобрена свързаност; повишаване на конкурентоспособността и развитие на икономика на знанието, както и по-развити социална и културна среда. От тези стратегически цели са изведени 14 специфични цели, спрямо 11 от тях  се определят и зоните на въздействие на програмата на територията на цялата община.

Целта е преодоляване на неравенствата в развитието на града, уточни главният архитект на София Здравко Здравков. 

"Преодоляване на различията между севера и юга, подобряване на градската среда, на липсващата социална инфраструктура".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени