Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Ваксинационният апартейд вече не е само опасност, а факт!

Тедрос Аданом Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинационният апартейд вече не е само опасност, а факт!

Това констатира генералният директор на Световната здравна организация в изказване на видеоконференция на Парижкия форум за мир.

"Мисля, че ще отида още една крачка напред и ще кажа, не само, че светът е изложен на риск от ваксинен апартейд, светът вече е във ваксинен апартейд. Както знаете, страните с високи доходи представляват 15 процента от световното население, но имат 45 процента от ваксините в света, а страните с по-ниски и средни доходи представляват почти половината от световното население, но са получили само 17 процента от ваксините в света. Така че разликата е наистина огромна", посочи шефът на СЗО.

Тедрос Гебрейесус настоя богатите държави, които са договорили за себе си огромна част от произвежданите в света ваксини срещу коронавируса, незабавно да започнат да ги споделят с по-бедните страни.

"Досега сме изпратили повече от 63 милиона дози ваксина до 124 държави и икономики, но това представлява едва 0,5 процента от общото население на тези страни и икономики и проблемът не е в използването на ваксини по програмата КОВАКС (COVAX), а е във включването на ваксини в тази програма, за да може тя да работи. Проблемът е в доставките. И всички знаем причините: ваксинен национализъм, ваксинна дипломация и сериозните ограничения в предлагането".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна