Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектоваксината на Sanofi и GSK с обещаващи резултати при изпитването във "Фаза 2"

Експерименталната ваксина на френската фармацевтична компания "Санофи" (Sanofi) и британската GlaxoSmithKline е задействала силна имунна реакция във всички възрастови групи в клиничното изпитание от втора фаза с участието на 722 доброволци от Съединените щати и Хондурас, съобщи Асошиейтед прес.

Тази ваксина комбинира изолиран от "Санофи" антиген, който стимулира производството на антитела, и адювантната технология на GlaxoSmithKline - субстанция, която укрепва имунния отговор, предизвикан от ваксината.

Производителите докладваха, че е постигнат и силен имунитет у доброволци, които преди това са се заразявали с коронавируса. Това предполага сполучлива употреба в бъдеще на тази ваксина като т.нар. бустър.

"Нашите данни от "Фаза 2" потвърждават потенциала на тази ваксина да изиграе роля за справяне с настоящата глобална криза на общественото здраве, като знаем, че ще са необходими множество ваксини, особено тъй като продължават да се появяват различни коронавирусни варианти и се увеличава необходимостта от ефективни и бустер ваксини, които да се съхраняват при нормални температури", каза изпълнителният директор на "Санофи" Томас Триумф.

Производителите обявиха, че планират да започнат изпитания от последна "фаза 3" с 37 000 души в глобален мащаб и производство в близките седмици и че се надяват да получат одобрение от регулаторните органи преди края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени