Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 220 станаха жертвите на сблъсъците между Израел и палестинците

| обновено на 18.05.21 в 16:55
Дим след поредните израелски удари по цели в град Газа в нощта срещу вторник, 18 май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След продължило само няколко часа затишие, бунтовници от Газа са подновили ракетните атаки срещу Израел, пише Би Би Си. Загинали са двама работници от Тайланд, а други 8 са ранени. Израел от своя страна съобщи, че е провела стотици въздушни удари в Газа, основно срещу тунели и бази на бунтовниците. Обобщение на Силвия Петрова:

Насилието навлезе във втората си седмица. Загиналите са над 200 в Газа и 12 от израелска страна. Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към призивите за прекратяване на огъня.

Палестинците в Израел и окупираните територии обявиха днес обща стачка в знак на протест срещу агресията от страна на Израел в Газа и Ерусалим, както и репресията, извършвана от полицаи в Израел. Израелските власти отхвърлят обвиненията и хвърлят вината за ескалацията върху "Хамас".

Шестетажна сграда в Газа беше срутена след въздушен удар на Израел. В нея са се намирали образователни центрове на Ислямския университет и други колежи. Обитателите са били предупредени предварително и жертви не е имало.

Относно броя на изселените говорителят на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Йенс Ларке заяви:

"Със сигурност са общо над 52 000. От началото на ескалацията, до вчера 132 сгради със 621 апартамента и магазини са били унищожени. Освен това, други 316 блока са сериозно поразени и вече са негодни са обитаване."

За кратко Израел отвори един гранично-пропускателен пункт за хуманитарна помощ към Газа, но го затвори заради снаряден обстрел по време на преминаване на камиони с помощ.

Египет ще осигури 500 милиона долара за възстановяване на щетите в ивицата Газа, стана ясно след среща в Париж между президента на африканската държава Абдел Фатах ал-Сиси, френския му колега Еманюел Макрон и краля на Йордания Абдула. Германия обеща 40 милиона евро за обезпечаването на хуманитарна помощ за цивилни в Газа. В същото време външният министър Хайко Маас осъди ракетните атаки срещу Израел от страна на "Хамас" и подчерта, че Израел има право на самозащита.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна