Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ваньо Славеев: Очаквам тежък сезон за защита от градушки

Представят първите три самолета за градозащита

| обновено на 18.05.21 в 10:10
Инж. Ваньо Славеев
Снимка: БГНЕС

Директорът на Агенцията за борба с градушките инж. Ваньо Славеев прогнозира тежък сезон от гледна точка защитата от градушки.

„Април месец сме имали въздействие – на 21 април и 30-и. Докато май месец – 12-и, 13-и, 14-и, 15-и и 16-и всеки ден въздействия. А се очаква и до края на седмицата това да продължи…очакваме още градушки“, коментира в "Преди всички" Славеев.

Днес на летището в Горна Оряховица ще бъдат представени трите самолета, които за пръв път се включват в градозащитата. Самолетният способ се прилага по пилотен проект на стойност 5 млн. лв.

Агенцията разполага с над 17 000 ракети, близо 12 000 от тях са вече изстреляни, а градушките тепърва предстоят. Въпреки усилията на служителите, пет хиляди декара земеделски земи са поразени от градушки. Според Агенцията за борба с градушките - това е много добър резултат. За земеделците, чиято реколта  е унищожена - едва ли. Добрата новина за всички е, че тази година има достатъчно ракети. Лошата – градушките тепърва предстоят. 262 са ракетните площадки у нас, чрез тях се защитават  от градушки 22 млн дка. площ. От тази година  в помощ на градозащитата се намесват и самолетите.

Самолетите защитават територията на изток от Плевен и на Север от Стара планина, тоест основно едни от най-плодородните земеделски земи в Добруджа, които никога до сега не са били защитавани. Няма еднозначен отговор на въпроса – кой е по-изгодния способ за градозащита - ракетният или самолетният.

В края на сезона Агенцията ще направи анализ и ако се окаже ефективността на самолетите, ще е търси начин пилотният проект да прерасне в постоянен вариант за градозащита у нас. Другият проблем, който самолетите могат да решат, е защитата от градушки на населените  места. Към момента с цел безопасност, над градове и села – ракети не се изстрелват.

"С включването на три самолета защитената територия у нас нараства до 40 млн. декара, посочи още Славеев.

„Така стигаме  до неизбежната тема за средствата. 24 млн. лв. е бюджетът на Агенцията тази година. Сами си купихме ракетите. Парите ще стигнат и за заплати  на служителите, и за самолети. Но само за три“, посочи още Ваньо  Славеев.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна