Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат 1.3 милиарда евро на България за преход към зелена икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондът за справедлив преход на ЕС е във фокуса на предстоящите пленарни заседания на европарламента през тази седмица. Той е основен инструмент за подкрепа на регионите в техния неутрален по отношение на климата преход до 2050 година. Предвидени са 17.5 млрд. евро за подпомагане на страните-членки за преход към зелена икономика и ограничаване на употребата на въглища.

България е на 5-то място от всички страни в евросъюза по дял на усвояване на средствата с 1.3 млрд. евро. Това каза на брифинг вчера, евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

"В момента, страната ни е зависима от производството на електроенергия, която идва от въглищните региони. Това е една от причините трите плана, които са разработени в рамките на Фонда за справедлив преход, да обхващат районите на Перник, Стара Загора и Кюстендил. Чрез средствата, които ще бъдат отпуснати се цели намаляването на вредните емисии и преминаването към екологични чисти производства на електроенергия, както и преквалификацията на работници. Това е крачка напред към постигането на по-чиста околна среда", поясни Новаков.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова каза, че освен Стара Загора, Перник и Кюстендил се обсъжда включването в плана за инвестиции и районите Варна и Сливен. Тя акцентира върху необходимостта от справедливо разпределение на средствата.

"Успяхме да постигнем компромис в преговорите по този пакет за да могат средствата да се използват и за инвестиции в мощности, които използват природен газ", каза Пенкова.

Според Андрей Новаков, преходът с използването на природния газ е необходим, тъй като 50% от електричеството се генерира от въглища и е технически невъзможно в рамките на няколко месеца да се затворят всички централи и да се премине на възобновяемите източници на енергия. Средствата по Фонда за плавен преход са предназначени както за държавните, така и за частните предприятия, каза още евродепутата.

Цветелина Пенкова допълни, че важно да се изгради стратегия за преквалификация на работниците. Според нея, бизнесът в България е доста подготвен за този преход.

Пенкова не се нае с прогноза кога водородът ще се превърне в основен енергиен източник. 

"Водородът все още представлява много малка част от енергийния микс в Европа. 90% от производството е все още базирано на изкопаеми горива. Технологията на водорода продължава да се разработва и проучва. Не виждам как той може да се превърне в основен енергиен източник в следващите поне 7 години", коментира Цветелина Пенкова.

Гласуването на законодателството за създаването на Фонда за плавен преход ще се състои на днешното пленарно заседание на европейския парламент.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна