Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: Българската държава дължи процес за историята ни

Учени и юристи искат да съдят Скопие за интелектуален грабеж

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

Група учени и юристи са решили да съдят Скопие за интелектуален грабеж. Какъв трябва да бъде този съд?

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков, изтъкнат юрист и бивш служебен премиер:

“Свидетели сме на нещо, към което не можем да останем безразлични, като най-старата европейска държава със запазеното си име, и с огромен принос в световното историческо наследство.

Нашето отношение към Македония винаги е било добро. Ние първи признахме Република Македония след разпадането на Югославия. Но отсреща не виждаме същото.

И преди известно време установихме, че има една интелектуална кражба. Аз не съм виждал тези томове “Македонска книжевност“, не ги знам, само може да се досещаме.

Българската държава дължи на своите граждани един процес, който би трябвало да бъде заведен в Международния съд на ООН в Хага. Там се опитвах да направя една справка дали подобни дела е имало в този съд.

Точно такива не е имало, но това не значи, че не може да има първи път. Разбира се, инициативата за това трябва дойде освен от интелектуалния елит на България, да бъде подета вече конкретно от управлението на България, от българското правителство.

Това не може да се очаква от един служебен кабинет, който има съвсем други задачи. Едва ли този кабинет ще има тази възможност, времевият  хоризонт е твърде тесен.

Нормално е да се очаква един следващ, редовен кабинет да работи в тази насока."


Какво очакваме от Международен съд – ще спре ли омразата

"Този процес едва ли ще допринесе за подобно нещо. Най-много още повече да се изострят отношенията.

Направихме опити в последните години да вразумим нашите македонски приятели, че не може, след като нашето отношение към тях винаги е било добро, в техните учебници непрекъснато да има нападки срещу България и българите, това е недопустимо.

Не знам защо те не искат да го разберат в достатъчна степен. Не можем ние при една такава интелектуална кражба, гигантска по своите размери, не става дума за някакво отделно произведение, както е Димитър Талев, което също е едно голямо безобразие.

С изменение вътре в съдържанието, всичко българско е заменено с македонско и т.н. Това са недопустими неща."

Какви трябва да бъдат юристите, които ще се заемат с подобен процес

"Аз самият не съм специалист в тази материя, тя е специфична, но в България има достатъчно предобри юристи и в тази област. Предполагам, че те няма да откажат да се заемат с такава мисия. Стига да им бъде възложена по съответния начин от българското правителство.

Сякаш загубихме време в това отношение и неглижирахме проблема, но това не може да продължава безкрайно.

Все пак ние сме една нация, която има самочувствието да сме дали много култура на Европа и на света. Не може така да ни крадат пладнешки."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени