Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съдбата на Паметника на Съветската армия

Снимка: БГНЕС

Какво да се прави с Паметника на Съветската армия? Този сюжет избухва периодично – за и против са различни обществени групи. При едно от предпоследните избухвания на този сюжет - Димитровград под ръководството на ГЕРБ реши да приюти паметника, ако Столична община, също под ръководството на ГЕРБ, беше решила да изпълни своето решение за демонтиране на паметника. Димитровград поиска паметника на Съветската армия с решение на своя местен парламент от края на април 2015 г. Докладната е предложена от преди 6 години за разглеждане на заседание от председателя на местния парламент:

Днес е повече от ясно, че демонтиране на паметника няма. Защо повече от 30 години въпросът с ПСА продължава да служи като „вечна политическа дъвка“? 

„Необходим е икономически, политически, социален, милитаристичен анализ за Паметника на Съветската армия в столицата“, каза пред БНР Георги Константинов, анархиста, който на 3 март 1953 година участва във взривяването на паметника на Йосиф Висарионович Сталин в София. Следва залавяне, разпити в Държавна сигурност, затвор, бягство от комунистическа България, политическа емиграция в Западна Европа и връщане едва след падането на Берлинската стена за Константинов.
БГНЕС, архив

Втората Световна воина беше империалистическа, в която участва Съветската армия, следователно би трябвало да направим справка много ли са страните, в които окупационните армии имат свои паметници. А, че армията беше окупационна, това е признато и от самите окупатори, коментира още Константинов.

По думите му фактите говорели добре за целите и реализацията на тази армия:

„Тя окупира най-напред половината Полша, договорено с Хитлеристка Германия през Първата Световна война", твърди Константинов.

"Паметникът на Съветската армия е израз на комбинация от фактори - българските политически елити се съобразяват с позицията на бившия колонизатор и никой от тях, когато е на власт, на смее да ликвидира паметника или да им го предостави в двора на Руското посолство", коментира още Константинов.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени