Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българки предлагат 100% биоразградимо фолио за ламиниране

Снимка: lam-on.com

Две млади българки не само обичат природата, но са измислили начин, по който ефективно да я пазим, използвайки техен иновативен продукт.

Дамите са Гергана Станчева и Анджела Иванова, които с д-р Филип Ублеков разработват екопродукта Lam’on, с който могат да пренаредят класацията на предпочитаните ресурси, с които работи печатната индустрия.

Става дума за фолио, с което се извършва ламиниране (включително и на корици на полиграфични изделия) или за друга модификация, използвана за опаковка и пакетиране.

От идеята през 2017 г. преминават през участие на международно състезание, след което решават да се посветят по-сериозно на този екологичен и надежден продукт, за да стигне до пазара и да се използва по-масово.

Сега Lam’on, който е 100% биоразградим и напълно компостируем, вече се предлага на контрагенти. Ламиниращият филм и опаковъчно фолио е направено от царевица.

„Нашите продукти изглеждат и се чувстват по същия начин като досегашните, използват се по същия начин и са на конкурентна цена. Единствената разлика е, че няма да ни надживеят. Основното е полимлечна киселина, получена от царевица“, разказва Гергана Станчева.

С нея разговаря Лили Големинова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна