Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на сборника с пиеси на Златомир Златанов

Станимир Панайотов: В пиесите има конкретен социален ангажимент и политически бунт

Фрагмент от корицита на "Никой не знае защо" на Златомир Златанов
Снимка: ciela.com

Днес ще бъде представен сборникът с пиеси на Златомир Златанов - "Никой не знае защо". Съставителството и предговорът са на Станимир Панайотов, а послеписът е от поета Владимир Сабоурин. Този сборник се превръща в реалност заради настояването на съставителя философа Станимир Панайотов.

„Две от петте публикувани пиеси бяха трудни за реализиране в печатен формат. И петте пиеси иначе имат различна съдба", посочи пред БНР Станимир Панайотов.

Стефан Стоянов и Йордан Данчев ще представят във формат актьорско четене и кратката едноактна пиеса "Абсолютното престъпление":

"В тази пиеса има търсене на едно богохулно изравняване между високо и ниско, с конкретната функция да се противодейства на определен тип морализаторски код, който освен всичко друго е и доста "журналистически жълт", тоест тук има конкретен социален ангажимент в драматургията на Златанов, което адресира действителни проблеми в българското общество", каза още в "Хоризонт до обед" съставителят.

"В тези поеми има един трудно разбираем политически бунт, той е срещу опитите за канонизиране на някакъв български архетип, един от големите залози на неговото творчество, каза още Панайотов.

Изданието е подкрепено по програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени