Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ани Пондева: В България тепърва ще има истински пробив в духовно отношение

Ако човек иска да развива своите дарби, трябва да работи върху своите добродетели

Ани Пондева
Снимка: Личен архив

Ани Пондева представя себе си като духовен лечител, преподавател и изследовател в Асоциация Тракийска Академия „Здрав дух в Здраво тяло“.

Шаманизъм е свещеното лечебно изкуство, а то има изключителна дълбочина. Един човек, за да се превърне в лечител, трябва първо да излекува собствените си травми, да бъде изцелен, пречистен, казва Ани Пондева В интервю за предаването „Нощен хоризонт“.

„Това се знае от древността. Един лечител трябва да посвети живота си на тази дейност, да го прави от сърце и срещу дарения. Това са неписани закони в лечителството.“

Имах голямото щастие да бъда посветена в тракийското лечебно изкуство, разказва Ани Пондева.

В Академията на Райнхард Щенгер в Германия тя била посветена в т.нар. малки тракийски мистерии. Самият Щенгер пък бил посветен в тези мистерии преди години от българка. 

След завършването на академията Пондева продължила да практикува „тези тракийски ритуали, които са малките мистерии за душата, за преобразуване на процесите в душата на човека“.

Ани Пондева   Снимка: Личен архив

В Германия тя работи предимно с българи.

„С моите сънародници, защото аз всъщност съм природна лечителка – моята сила я връщам при рода ми. Това ми е дадено по призвание и не ми е дадено толкова да работя с чужденци, колкото с българи.“

Ако човек не изпитва радост от това, което прави в живота си, в ежедневието си, означава, че той се е отклонил от пътя на неговата душа и това създава много терзания, пречки и предизвикателства се появяват в живота му, пояснява Ани Пондева.

„За да може да го изместят на правилния път, но обикновено човек тогава се чувства объркан и не знае накъде да тръгне.“

За да развие човек дарбите си, дори свои свръхестествени способности, е нужно да работи върху своите добродетели, подчертава Ани Пондева. На база именно на добродетелите в духовния свят се отключват тези дарби и се дава с лекота човек да си тръгне по пътя, допълва тя.

„Доброта, истинност, търпение, милосърдие, кротост… Човек ако иска да тръгне по този духовен път и да развива своите дарби и заложби, е нужно да работи върху своите добродетели и да ги цени. Да може да цени сам себе си.“

Един от ритуалите е за завръщане на душата сама към себе си, човек да се завърне към своята истинска същност и да осъзнае за какво е дошъл на този свят, какво му е дадено да изпълни, за да бъде в синхрон със своята житейска мисия.

Ани Пондева   Снимка: Славена Илиева

Как да се измъкнем от коловоза на рутината и ежедневието, как да проверим дали следваме пътя на душата си?

При древните тракийски ритуали се изчистват блокажи както от настоящия, така и от минали животи, изтъква Ани Пондева.

„Когато тежки енергии – емоционални, психически, ментални, духовни бъдат изчистени, тогава душата може с лекота да тръгне по своя път с уверена крачка. Когато блокажите бъдат изчистени, човек може да види много повече възможности около себе си.“

Моята страст са българските народни танци, споделя още Ани Пондева, която през 2013 година създава в Розенхайм смесената българо-германска група за народни танци „Нестинарка“.

„Това са лечебните тракийски танци, т.нар. тракийско хоро. Там танцуваме не само популярните хора, но и автентични, които идват от селата и не са толкова популярни, много красиви танци“, разказва Пондева.

Тенденциите са много повече хора да се обръщат към алтернативни методи за лечение, посочва тя своите наблюдения от Германия. Подобни практики има на много места в Южна Бавария.

„Доста са отворени на тази тема, което е прекрасно. Ние, българите, сме също много будни. Тук, в България, тепърва ще има бум, истински пробив в духовно отношение.“

Ани Пондева   Снимка: Личен архив

Ани Пондева е от Средногорието. Майка й произхожда от стар възрожденски род в Копривщица. При завръщане в България обича да прави обиколки из тракийските светилища, както и да посещава манастири. 

„Едно от любимите места е Рупите и Златолист, Преподобна Стойна. Това, което тя е казала: лекувайте душите – така ще излекувате и тялото.“

Вече 13 години Ани живее със сина си в Германия. Преди време синът й се разболял и след като лекарите не успели да установят точната причина за неговото състояние, нито да установят адекватно лечение, Ани Пондева започнала да се моли на Бог.

Да ми се даде някаква техника, някакъв начин, по който мога да помогна на собственото си дете. След около 6 месеца желанието ми се сбъдна. Господ чу молитвите ми. Аз се срещнах с известен лечител. Мога да кажа, че е шаман, защото е обучен от индианско племе в Северна Америка, щата Монтана. Преподава и разпространява шамански практики от различни държави и континенти – Непал, Бали, Южна Америка.“

По време на семинар в Мюнхен лечителят пита Ани дали някога се е занимавала с лечителски практики.

„Изведнъж осъзнах, че той ми дава инструментариума. Когато се прибрах след този семинар, аз приложих една от техниките на моя син и той дойде на себе си. Това беше едно от големите чудеса, които се случиха в моя живот. Оттогава тръгнах по пътя на лечителството.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна