Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клубният" и "счупен" звук на LMC & f-act

Феновете на качествения български рап трябва да имат специално място в сърцето си за Tha Crew - една компания от таланти, които още в началото на този век блестяха с неща, които тогава не се чуваха.

Петнайсетина години по-късно може би най-значимият тандем в рамките на Tha Crew - рапърите LMC и f-act са решили да се завърнат с чисто нов албум, от който вече излязоха няколко сингъла.

Музиката под римите е на техния човек Lessno и е в тон с 2021-ва, а лириките продължават да носят онзи абстрактен почерк на Льоната и Мишо Ефекта заради който станаха толкова разпознаваеми.

Но най-напред да се върнем някъде около 2005-та, когато една компания от ученици в центъра на София създава цяла музикална сцена около себе си. Рапът е ключова част от нея и показва израстването на цялата субкултура отвъд „гангстерските“ и „батъл“ звук и рими.

С привкус от революционни хип-хоп колективи като Rhymesayers и Anticon, LMC (Леонид Дружинин), f-act (Михаил Георгиев) и още няколко МС-та цепят рими от двете си „записвални“ – непрофесионални студиа, но достатъчни, за да могат съдържателите им да градят име.  

“Ние си бяхме тийнейджъри, ученици. Това беше начин по който да се изразим“, разказва Мишо.

„В училище пишехме текстове, после като се видехме – записвахме. После разпускахме с фрийстайли по градинки“, допълва Льоната.  

Партизанските условия в „записвалните“ развиват уменията на момчетата да семплират чужди звуци в музиката си – един от първичните белези на хип-хопа. Заедно с това ползват талантите в компанията си – хора като китариста Цецо или бийтбоксъра Skiller, години преди последният да стане световен шампион или да влиза в новините по други поводи.

Култовият албум

Обкръжението на ThaCrew е огромно, оттам и многообразието на музиката, която се слуша и после на тази, която се прави.

„Голяма част от хората правеха breakcore и имаха такива участия. Джънгъли, дръмендбейсове, всякаква музика“, горе-долу описва нещата LMC. Самият той „изчезна“ от рапа за много време, в което предпочита да се изявява предимно като breakcore и jungle MC.

ThaCrew никога не влиза в по-широкия музикален обмен тогава, но е ценно явление именно със свободата, която предоставя на артистите си. А свободата се усеща и от слушащите.

„Ученическите“ неща, за които говорим, вдъхновяват много от по-късните софийските рап изпълнители, които изграждат сегашната сложна и интересна сцена.

А хората в „крюто“ развиват музикални и други таланти. Мишо Ефекта следва фотография и реализира мащабни фотопроекти, като „Любовъ и съгласие”, в който проследява ритуала Паневритмия на Седемте рилски езера няколко години поред.

В един момент изскочи на рапсцената сякаш никога не си беше тръгвал. Това ни даде двата албума „24 EP” и „Корени“.

Цялостно ThaCrew не спират с рапа, както свидетелстват и албумите на друго МС - vWhy.

Стигаме до днешния момент и завръщането на LMC и f-act като комбина. Нещата звучат по-различно, най-малко заради по-качествения запис. После, заради бийтовете на Lessno.

„Решихме да правим албум и се събрахме да слушаме бийтове, да си избираме, да си генерираме идеи. LMC постоянно разправяше „е тоя бийт, това ни е стила“ – спираше се само и единствено на бийтове на Lessno”, разправя Мишо Ефекта.  

МС-тата сами определят звученето като „съвременно“, но мотивацията им не е самоцелно да търсят слушаемост. А както и преди, и винаги – „да правим музика, каквато ни се слуша“.

„Получих много съобщения и имейли. Не съм вярвал, че толкова хора помнят училищните ни записи. Реших да го направя от почит към тези хора, които ми казаха – „Помним те, искаме да чуем нещо ново“, казва LMC.

Така се стига до създаването на “клубния и счупен“ албум „Жът-жът“, което продължава и в момента.

Отговор на въпроса „какво е „жът-жът“?“, още музика, разговори за средата, маските, вътрешните битки и рапърската игра – чуйте в записа от „Изотопия“ горе.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени