Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Драматизмът в коментарите за кадровите решения на Бойко Рашков е ненужен

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

"Драматизмът, с който се коментират кадровите решения на Бойко Рашков, е ненужен. ... Не смятам, че от няколко смени трябва да се правят генерални изводи". Това заяви пред БНР Михаил Миков от БСП, министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция. Той добави, че разбира действията на служебния министър на вътрешните работи и добави, че винаги, когато висши фигури в МВР биват сменени от ново политическо ръководство, се надава "голям вой в медиите".

Миков посочи като особеност на МВР в днешния ден това, че Бойко Рашков е цивилно лице:

"Въпреки работата му в Следствието и близо до службите за сигурност или в комисията за контрол върху подслушването, условно го казвам, Рашков е цивилно лице и прекъсва една линия, в която последните двама министри (в правителството на ГЕРБ - б.р.) бяха от средите на МВР. Европейският модел предполага друго разбиране - цивилни лица в политическото ръководство. Да няма тази тясна връзка между политическо и професионално ръководство". 

Според Михаил Миков има голям проблем в мотивацията на служителите в МВР:

"Опасявам се, че в това междувластие има една силна демотивация, един уплах в служителите дали утре някой няма да тръгне да им търси сметка за това, което те вършат по закон. Министърът трябва да призове служителите да си вършат работата и да им гарантира, че никой няма да им търси сметка, че са си свършили работата. Това е големият проблем и той винаги се случва у нас".

По думите му на МВР се възлагат прекалени очаквания за честността на изборите, защото не могат само служителите на това министерство да се справят с тази задача. Той припомни, че разследването на престъпления е работа на прокуратурата. 

БГНЕС

В предаването "Нещо повече" Валентин Попов, председател на синдикалната организация на служителите в МВР, коментира, че ситуацията в министерството е нормална, която се е случвала много пъти.

"Силно се надявам след следващите избори да има нормално правителство, а не временно, защото колегите в МВР се нуждаят от сигурност и стабилност, за да могат и те да осигурят сигурността на гражданите", каза той.

Интервюто на Диана Янкулова с Михаил Миков и Валентин Попов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна