Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост

Снимка: Агенция по заетостта

Агенция по заетостта уведомява, че продължава срокът на действие на общо четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Допълнително финансиране дава възможност мерките да се изпълняват до посочените конкретни срокове:

По мярката „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” документи ще могат да се подават до 31-ви май, като до момента на 2 937 фирми и cамоосигуряващи се от тези сектори са преведени над 52 млн. лв. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 22 млн. лв. за запазване на 33 000 pаботни места в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и pесторантьорство”, „Туризъм” и „Транспорт”.

По програмата „Родители в заетост” документи също могат да се подават до 31-ви май, като от началото на тази програма са платени близо 48 млн. лв. на 7 162 родители и семейства, които са ползвали или ползват в момента детегледач. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 23 млн. лв. 

По мярката „Запази ме” за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход подаването на заявления от работодателите продължава до края на месец юни. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени над 66 млн. лв. за компенсации и запазване на заетостта на 52 319 служители.

По мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея, са отпуснати допълнителни средства са в размер на 50 млн. лв. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места. По проекта ще се приемат заявки до изчерпване на финансовия ресурс.

Агенцията по заетостта напомня на работодателите, че до 15 юни 2021 г. могат да кандидатстват и за получаване на средства по мярката „60/40”. По тази мярка се изплащат средства за запазване на заетостта през месеците април и май 2021 г. на фирми от почти всички сектори от икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с над 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.