Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР

Атанас Чобанов, главен редактор на сайта "Биволъ"
Снимка: Колаж, БНР

Връзка с името на депутата от ДПС Йордан Цонев излиза от една от фирмите, които са получили 115 милиона лева кредит от Българска банка за развитие. Това съобщи пред БНР Атанас Чобанов, главен редактор на разследващият сайт "Биволъ" и уточни, че по техни проучвания тези средства са инвестирани в покупка на хотел в Гърция, на о-в Халкидики:

"Според гръцките медии фирмата, която стои зад тази покупка на хотела, е "Ултрастрой", а тя по документи е държала собственост на фирма, свързана с кума на Йордан Цонев. Има и имотни отношения с неговото семейство, така че нещата отиват към разследване на самия Цонев, ако тръгнем по този път".

Чобанов заяви, че би окуражил министър Кирил Петков да не се занимава с българската прокуратура, а да се обърне към прокуратурата на Гърция за разследване на мащабно пране на пари. 

"Този случай със 115 млн. лв., които вместо да подпомогнат малки и средни фирми, отиват в един хотел, чиято собственост се свързва с политически лица в България, е класически случай на злоупотреба, която трябва да бъде разследвана от компетентната прокуратура. А тя териториално е в Гърция, там трябва да се обърне министърът. Ще бъде много забавно, ако го направи".

Атанас Чобанов посочи, че сайтът "Биволъ" е започнал разследвания, свързани с ББР, още след краха на КТБ: 

"Тогава установихме, че фирмите, свързани с бившия депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, са се прекредитирали от КТБ в ББР и ПИБ".

Според него Иван Гешев и прокуратурата няма да разследват безпристрастно и задълбочено обявената от министър Кирил Петков информация, че 8 компании са получили големи кредити от Българската банка за развитие.  

Интервюто на Диана Янкулова с Атанас Чобанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени