Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евровизия по БНТ от 22:00 часа

eurovision

От 21 часа местно време в нидерландския пристанищен град Ротердам ще се проведе първият полуфинал на 65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Силвия Петрова с подробностите:

Зрителите в България ще могат да гледат шоуто на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа.

Събитието ще открие миналогодишният победител Дънкан Лоурънс, който ще изпълни хита си с популярния нидерландски DJ Армин Ван Бюрен “Feel Something”.

Сред участващи песни са фаворитите за победа от Малта, Литва, Русия и Кипър. Само 10 от 16-те участници в полуфинала ще се класират на големия финал.

Българският представител Виктория ще вземе участие във втория полуфинал на Евровизия на 20-и май с песента „Growing Up is Getting Old”.

Полуфиналите в сряда и четвъртък и финалът в събота ще са пред намалена публика на живо от 3000 почитатели, които трябва да представят отрицтелен тест за коронавирус. Всички участници от 39-те страни и членовете на техните делегации биват изследавни преди да влязат в закритата арена "Ротердам Ахой". През почивните дни бяха установени заразени с коронавирус членове на делегациите на Полша и Исландия.

Въпреки това най-вероятно техните изпълнители, които сега са под карантина, ще могат да пеят на полуфинала в четвъртък. В случай на проблеми, всички певци разполагат и със записано изпълнение. До такова ще прибегне Монтен от Австралия, тъй като тя не можа да пътува до Ротердам заради ограничения. Публиката на "Евровизия" обикновено е около 200 милиона зрители. През 2020 г. събитието беше отложено заради пандемията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна